Live τώρα    
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών: / Έως την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η ελληνική πρόταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών: / Έως την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η ελληνική πρόταση

Έτοιμη θα είναι έως το έκτακτο Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η πρόταση με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και η οποία, όπως τονίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες, ουδεμία σχέση θα έχει με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, τρόικες, μνημόνια και μέτρα λιτότητας. Η απόφαση αυτή για έκτακτο Εurogroup την ερχόμενη Τετάρτη εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

* Πρώτον, το να εγκριθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης στην επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία είναι προγραμματισμένη για πέντε ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου.

* Δεύτερον, η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες προκειμένου οι τελευταίοι να είναι ενήμεροι των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα παραμένει σταθερή στη θέση της για ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως και την τελική συμφωνία με τους δανειστές (αυτή προσδιορίζεται χρονικώς έως τον Μάιο) παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται, ακόμη και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως συνέβη λόγου χάριν και στο πρόσφατο EuroWorking Group, όπου οι ομόλογοι του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργου Χουλιαράκη επανέλαβαν τις θέσεις ορισμένων εκ των πολιτικών τους προϊσταμένων για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν κατηγορηματικοί στο ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη γραμμή που έχει χαραχθεί και ως εκ τούτου δεν προτίθεται να δεχτεί οποιασδήποτε μορφής συμφωνία που να προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος. Έτσι, προϋποθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, η κυβέρνηση θα έχει επεξεργαστεί εγκαίρως μια νέα πρόταση που θα καταρτιστεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ώστε ο φάκελος να είναι έτοιμος για το Eurogroup.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters για το ίδιο θέμα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδια στο Eurogroup για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα. Σημείωσε επίσης ότι είναι απολύτως ανοιχτό το τι θα συμβεί με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμισε ότι ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τα τρωτά της σημεία, αντιστάθηκε επί οκτώ μήνες σε μεταρρυθμίσεις που, αν είχαν θεσμοθετηθεί, θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση.

Διευκρίνισε ακόμη ότι στόχος είναι η συμφωνία για μια χρηματοδότηση - γέφυρα, αλλά βάσει ενός προγράμματος στο οποίο θα συμφωνεί η Ελλάδα και πάντως όχι η σύναψη ενός ακόμη δανείου, προσθέτοντας πως "...διαφορετικά θα υποστούμε και εμείς και αυτοί τις συνέπειες".

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0