Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.3°C29.6°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.2°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
26.0°C32.0°C
2 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.3°C27.2°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
4 BF 47%
Νέα Δημοκρατία / Ποιοι μαδάνε τη μαργαρίτα της διαδοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Δημοκρατία / Ποιοι μαδάνε τη μαργαρίτα της διαδοχής

134970711.jpg

Φωτιά έχουν πάρει τα παρασκήνια της Ν.Δ. όσο επιμένουν οι πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά έξοδο διαφυγής από τη χώρα. Αφού το γράφει και ο Economist, σου λένε οι πονηροί βουλευτές, έχει βάση. Όχι ότι θα γίνει, αλλά ότι αυτό θέλει ο Κυριάκος. Γιατί είναι λίγο δύσκολο να ξύπνησε ένα πρωί ο καλός συνάδελφος του διεθνούς εντύπου και να είπε «Δεν γράφω ένα θέμα ότι ο Κυριάκος ο Έλληνας πάει για τη θέση της Φον Ντερ Λάιεν;».

Καριέρα αυλικού

Ποιοι ετοιμάζονται στο σχετικό -θεωρητικό προς το παρόν- ενδεχόμενο; Οι πληροφορίες από τα παρασκήνια λένε ότι στην περίπτωση μιας ομαλής διαδοχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να δώσει τη σκυτάλη στον, από παλιά έμπιστο της οικογένειας, υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη - σταθερή αξία για τη μητσοτακική αυλή. Ακραία νεοφιλελεύθερος, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει βάλει την υπογραφή του στο ξεπούλημα των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων και στη γενικευμένη απορρύθμιση της περιόδου Μητσοτάκη. Το αν βέβαια ο πρωθυπουργός θα ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην περίπτωση που αποχωρήσει είναι αμφίβολο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πανίσχυρος όσο είναι πρωθυπουργός και έχει το ταμείο. Μετά την απομάκρυνση όμως εκ του ταμείου, η ομάδα των πιστών μειώνεται στους παραδοσιακούς μητσοτακικούς και στους νέους που ανέδειξε ο ίδιος, αρκετοί εκ των οποίων είναι μεταγραφές από τον πάλαι ποτέ σημιτικό εκσυγχρονισμό. Δύσκολα βγάζουν πλειοψηφία.

Πήρε μαζί του τις φιλοδοξίες του

Ετερος, σαν έτοιμος από καιρό, όπως λένε στα παρασκήνια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος με τη βοήθεια των ΜΜΕ έχει διαμορφώσει προφίλ «μεταρρυθμιστή». Το ότι μετέτρεψε την παραδοσιακή γραφειοκρατία σε ψηφιακή γραφειοκρατία, όπου χρειάζεται να έχεις μεταπτυχιακό για να κάνεις μια σύνθετη διεκπεραίωση, αυτό δεν το εξετάζουν, χαλάει το προφίλ. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έφερε μαζί του και τις ηγετικές του φιλοδοξίες, τις οποίες είχε εκφράσει από νωρίς, στο ξεκίνημα της διαδρομής του. Τα ερείσματά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. είναι μηδαμινά. Ακόμη πιο περιορισμένα είναι στην κομματική βάση της Ν.Δ., που τον θεωρεί ξένο σώμα. Αλλά αυτά είναι κακοήθειες για τον φιλόδοξο υπουργό Παιδείας. Τουλάχιστον ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει καριέρα στη Ν.Δ.

Μόνιμος δελφίνος

Εκείνος που προς το παρόν μοιάζει να είναι το φαβορί είναι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει διαμορφώσει το μετριοπαθές προφίλ τού κεντροδεξιού που φιλοδοξεί να εκφράσει και την «πλαδαρή» καραμανλική πτέρυγα ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή μετά την αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της Κώστα Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο. Το σκεφτόταν και στην προηγούμενη διαδοχή, αλλά… Ο Νίκος Δένδιας θέλησε να ανοίξει περπατησιά ως δεύτερος τη τάξη ήδη από την εποχή που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το ανέχτηκε και το εγκατέλειψε. Περιορίστηκε έτσι να διατηρεί τις επιρροές του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε έναν κύκλο οπαδών στο κόμμα, όπως δείχνουν οι εκδηλώσεις που κατά καιρούς οργανώνει. Δεν παραμέλησε δε και τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, όπου προσπαθεί να διατηρεί έναν προσωπικό μηχανισμό. Θέλησε να κλείσει και το μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά, που ήταν ο πρώτος που τον είχε αμφισβητήσει, για να βγει στη συνέχεια κερδισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν το λες και έξυπνη στρατηγική. Τώρα, αν τον συγχώρησε ο Σαμαράς… Δύσκολο, αλλά, από την άλλη, μπροστά στον Μητσοτάκη όλα γίνονται.

Ένας φίλος από τα παλιά

Παρέμβασή του για τα τεκταινόμενα στη «δεξιά πολυκατοικία» έκανε την εβδομάδα που πέρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Φυσικά έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού, αλλά έριξε στο παιχνίδι της διαδοχής -για να το κάψει, λένε ορισμένοι- το όνομα του Μάκη Βορίδη. Από τους προβεβλημένους, έχει το πιο δεξιό προφίλ στην περίπτωση που η Ν.Δ. θελήσει να πάρει στροφή. Στη βάση της Ν.Δ. έχει αποδοχή, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με κύκλους της διαπλοκής. Το ακροδεξιό του παρελθόν είναι σε κάθε περίπτωση ανασταλτικός παράγοντας, από την άλλη, όμως, ως υπουργός Επικρατείας που εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή, το ξεπλένει.

Μαύρος

Τον κάρφωσε όμως για ακόμη μια φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον Μάκη Βορίδη, που είναι ο προσφιλής της αντίπαλος στη Βουλή. «Θα σας μαυρίσει στις ευρωεκλογές ο λαός» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μια αποστροφή της ομιλίας της και προκάλεσε το μειδίαμα του Μάκη Βορίδη από τα έδρανα των υπουργών. Το είδε όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και δεν το άφησε να πέσει κάτω: «Όχι εσάς, κ. Βορίδη. Εσείς είσαστε μαύρος». Πολιτικά, διευκρίνισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Σιδηρά κυρία

Στο παιχνίδι της διαδοχής θέλουν αρκετοί και τη Νίκη Κεραμέως, η οποία καλλιεργεί το προφίλ της «Ελληνίδας σιδηράς κυρίας». Αν και την έβαλε στην πολιτική ο Αντώνης Σαμαράς, την ανέδειξε περισσότερο ο νυν πρωθυπουργός. Στα κομματικά παρασκήνια λένε ότι «της έχει αδυναμία ο Κυριάκος», κάτι που προκαλεί ερωτήματα και εντείνει τις αντιπάθειες - παίζει να είναι η υπουργός με τις περισσότερες αντιπάθειες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το προφίλ της πάντως έχει τρωθεί σημαντικά από την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εκτός παιδιάς

Στο παιχνίδι της διαδοχής, στο παρόν ή σε δεύτερο χρόνο, δεν είναι πάντως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Σταϊκούρας, για τους οποίους παλιότερα είχαν κυκλοφορήσει αντίστοιχες φήμες - ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ενδιαφέρον πάντως έχει η περίπτωση του Χρήστου Σταϊκούρα.

Πολιτική μετενσάρκωση του Ελευθέριου Βενιζέλου

Σαν πολιτική μετενσάρκωση του Ελευθερίου Βενιζέλου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Ολομέλεια της Βουλής για τον δικαστικό χάρτη. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Κυριάκος δεν έχει ως πρότυπο τον ιδρυτή της παράταξης της οποίας ηγείται, αλλά τον πρώτο αρχηγό των Φιλελεύθερων. Οι πονηροί της Ν.Δ. πάντως δεν περιόρισαν τη «μεγαλαυχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους δικαστικούς χάρτες, αλλά την επεκτείναν στη συνάντηση με τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Άγκυρα και της επίλυσης των ελληνοτουρκικών. Βέβαια, σημείωναν, ακόμη και με τον συμβιβασμό του ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέκτεινε τα σύνορα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα συρρικνώσει, αλλά αυτό ποτέ δεν ήταν πρόβλημα για την οικογένεια. Είναι όμως πρόβλημα για τη συντηρητική παράταξη και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της. Ή μήπως όχι;

Προεκλογική δραστηριότητα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Έμφαση στη συλλογικότητα

Το παράδειγμα του Στέφανου Κασσελάκη, που οργώνει την Ελλάδα στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ακολουθεί και η οργάνωση των περιοδειών και της παρουσίας των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η οργάνωση της προεκλογικής παρουσίας των 42 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ακόμα μια καινοτομία μετά την εκλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών από τη βάση, από τα μέλη και τους φίλους της παράταξης. Υπεύθυνος της μεγάλης αυτής προσπάθειας είναι ο Γιάννης Βουλγαράκης, συντονιστής του Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως και κορυφαία στελέχη του κόμματος που έχουν οριστεί από την Πολιτική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο, πέρα φυσικά από τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου. Η εκστρατεία των υποψηφίων γίνεται συλλογικά, ώστε να μην αδικείται η παρουσία κανενός, είτε επειδή είναι πρωτοεμφανιζόμενοι είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Αυτά όμως που ενδιαφέρουν πρωτίστως είναι η συλλογική εμφάνιση, η συνεργασία. Η δε συζήτηση με την κοινωνία (φορείς κ.λπ.) δεν είναι αποσπασματική, δεν δίνει την εντύπωση της μεμονωμένης δράσης. Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά φυσικά την προσωπική δράση των υποψηφίων, τη δυνατότητα δηλαδή κάθε υποψήφιος να αξιοποιεί τις δικές του επαφές και κοινωνικές αναφορές. Είναι η συλλογικότητα που δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες και σε κάθε μεμονωμένο υποψήφιο αλλά και στη συνολική προσπάθεια της παράταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL