Live τώρα    
Πτώση καθαρών κερδών κατά 94,6%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πτώση καθαρών κερδών κατά 94,6%

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζουν βασικά οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ κατά το εννιάμηνο 2013, που αποδίδονται κυρίως στη μείωση του όγκου των πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης, αλλά και στην οικονομική επιβάρυνση που δημιουργεί η απόφαση της διαιτησίας στη ΡΑΕ για τιμή κάτω του κόστους στην Αλουμίνιον.

Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 94,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς ανήλθαν σε 6,7 εκατ. έναντι 124,9 το εννιάμηνο του 2012, ενώ σε επίπεδο μητρικής καταγράφονται ζημίες ύψους 82,7 εκατ. (έναντι κερδών 82 πέρσι). Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εμφανίζουν μείωση κατά 17,2% (681 εκατ., έναντι 822,3 εκατ. πέρσι) ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,5%.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, η απόφαση της μόνιμης διαιτησίας στη ΡΑΕ υπέρ της Αλουμίνιον, που προκάλεσε επιβάρυνση 109 εκατ. ευρώ στα μεγέθη της επιχείρησης, αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πωλεί ενέργεια κάτω του κόστους. Επανέλαβε ότι έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ το αργότερο έως το τέλος του 2013 παύση της εκπροσώπησης των μετρητών της Αλουμίνιον, ενώ θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη διαφύλαξη της εταιρείας.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά ρυθμιστικών αποφάσεων που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ με ασύμμετρο τρόπο σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προσαρμοστεί στο ενιαίο Ευρωπαϊκό μοντέλο (target model).

Σημειώνεται ότι μόνο από την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας ισότιμου επιμερισμού πληρωμών για κάλυψη ελλειμμάτων του ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού που δημιουργήθηκαν από τρίτους προμηθευτές τα έτη 2011-2012 ζητούνται από τη ΔΕΗ 96,6 εκατ., ενώ για τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ, η ΔΕΗ "χρεώνεται" με 48,2 εκατ. - απαιτήσεις που αμφισβητούνται από την επιχείρηση.

Ο Α. Ζερβός εκτίμησε ότι, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής επιβάρυνσης από την απόφαση για την Αλουμίνιον και με παραδοχές για μέσο όρο τιμών στο πετρέλαιο brent 105 δολάρια/βαρέλι, ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,28 και CO2 σε 4,8ευρώ/τόνο, τα οικονομικά μεγέθη συνολικά του 2013 θα διαμορφωθούν σε: 5,8 δισ. έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρισμού, 6 δισ. συνολικά έσοδα και 15%-15,5% περιθώριο EBITDA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0