Live τώρα    
Έρευνα Κατανάλωσης Ενέργειας από την ΕΛΣΤΑΤ προ αυξήσεων σε πετρέλαιο - ηλεκτρικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα Κατανάλωσης Ενέργειας από την ΕΛΣΤΑΤ προ αυξήσεων σε πετρέλαιο - ηλεκτρικό

Στη θέρμανση και το μαγείρεμα καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφει το ενεργειακό προφίλ των νοικοκυριών, αλλά πριν από την εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις νέες ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Στην Έρευνα Κατανάλωσης Ενέργειας στα Νοικοκυριά με περίοδο αναφοράς το διάστημα Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012, αλλά και την περίοδο 2010-2011, δηλαδή πριν εφαρμοστεί η εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης (Οκτώβριος 2012) και προτού ανακοινωθούν οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα (τιμολόγια, πρώην τέλος ΑΠΕ κ.λπ.), διαπιστώνεται ότι η ενέργεια που καταναλώνει ετησίως κάθε νοικοκυριό ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 13.994 kWh, με το 81% αυτής να καλύπτει ανάγκες θέρμανσης χώρων και μαγειρέματος.

Τότε η κατανάλωση για την κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών ανερχόταν σε 44,1% σε πετρέλαιο θέρμανσης και σε 26,8% σε ηλεκτρισμό, ποσοστά που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Το καύσιμο που χρησιμοποιούνταν περισσότερο ήταν το πετρέλαιο (60,3%) και ακολουθούσαν τα καυσόξυλα (23,8%) και το φυσικό αέριο (7,4%) -ποσοστά που επίσης έχουν αλλάξει.

Την περίοδο αναφοράς 3 στα 10 νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν, εκτός του κυρίως συστήματος θέρμανσης, και συμπληρωματικό σύστημα (τζάκι 32,3%, κλιματιστικό 28,2%, φορητές ηλεκτρικές συσκευές 26,5%). Νοικοκυριά με άνεργα μέλη εμφάνιζαν υψηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 16% και χαμηλότερη θερμικής ενέργειας κατά 10%, ενώ στις ενοικιασμένες κατοικίες η κατανάλωση θερμικής ενέργειας ήταν χαμηλότερη κατά 52% συγκριτικά με τις ιδιόκτητες.

Επιπλέον καταδεικνύεται ότι υπάρχει έδαφος για ενεργειακή πενία, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το 43,7% των κατοικιών έχει κατασκευαστεί στις δεκαετίες '60 και '70, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σχετικά με τις απώλειες ενέργειας κ.λπ., λόγω παλαιότητας, ενώ μόλις το 18,6% αφορά κατοικίες κατασκευής από το 2000 και μετά. Μόνο οι μισές κατοικίες διαθέτουν μόνωση - θερμομόνωση. Το 73,2% των κατοικιών είναι ιδιόκτητες, με μέσο εμβαδόν 84,8 τ.μ., ενώ με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη) είναι το 12,4% αυτών.

Παράλληλα, παρατηρούνται μειώσεις στη μέση κατανάλωση θερμικής ενέργειας για θέρμανση πάνω από 13% και της μέσης ηλεκτρικής για ψύξη πάνω από 15% και διαπιστώνεται εξοικονόμηση ενέργειας -που πάντως πρέπει να συνδέονται κυρίως με το κόστος της ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0