Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η κυβέρνηση τη "φάμπρικα" των τεχνητών παρεμβάσεων και λογιστικών τεχνασμάτων προκειμένου να εμφανίσει στον προϋπολογισμό 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Αποφεύγοντας να καταβάλει τα 663 εκατ. ευρώ οφειλόμενων επιστροφών φόρου ή τα 220 εκατ. ευρώ πολυτεκνικών επιδομάτων, συνυπολογίζοντας έκτακτα έσοδα 1.529 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά στη χώρα μας αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από διακράτηση ελληνικών ομολόγων (έσοδα όμως που δεν «μετρούν», αφού δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της τρόικας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού), με μη καταβολή δαπανών 1,33 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για δημόσιες επενδύσεις και χρωστώντας σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, η κυβέρνηση "κατάφερε" να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ουσιαστικά, ακρωτηριάζοντας το κράτος από βασικές λειτουργίες του, κυρίως τις κοινωνικού χαρακτήρα (και όχι μόνο αυτές, το κατόρθωσε και με μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 475 εκατ. ευρώ), επιδιώκει να εμφανίσει μια δημοσιονομική "επιτυχία" ως ένδειξη προόδου που θα της επιτρέψει να ζητήσει νέα ρύθμιση χρέους.
Κατόπιν αυτών των πρακτικών το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να εγγράψει έλλειμμα μόλις 2,15 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 2.642 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή στον κρατικό προϋπολογισμό και στους προϋπολογισμούς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων) με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Αν όμως δεν συνυπολογίζονταν τα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα κι αν το Δημόσιο δεν είχε αρνηθεί να καταβάλει τις προαναφερθείσες δαπάνες, τότε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είχε εκτοξευθεί στα 6,37 δισ. ευρώ και αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 2.642 εκατ. ευρώ θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1.575 εκατ. ευρώ και θα είχε γίνει ευκρινής ακόμη και στους λιγότερο εξοικειωμένους με τα δημόσια οικονομικά -στους οποίος απευθύνεται και η προπαγάνδα ωραιοποίησης- η παταγώδης αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής.
Σύμφωνα πάντως με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα "...ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος προσεγγίζεται βήμα - βήμα». Ο αν. υπουργός δήλωσε ακόμη ότι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος "θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα".
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, έναντι 6,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και 8,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012. Εξάλλου οι απλήρωτες επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουλίου, από 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012. Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες οφειλές του Δημοσίου είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία (3.618 εκατ. ευρώ), τα νοσοκομεία (1.209 εκατ. ευρώ) και τους ΟΤΑ (827 εκατ. ευρώ).
Στο μεταξύ, η Citigroup σε ανάλυσή της για την Ελλάδα σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με τους στόχους, αλλά προβλέπει αστοχίες κατά το δεύτερο εξάμηνο, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Σύμφωνα με τη Citigroup, το χρηματοδοτικό κενό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των αστοχιών στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της μεγαλύτερςη ύφεσης. Επισημαίνει ακόμη ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ τη διετία 2014 -2015 ίσως αποδειχθούν αισιόδοξες.
Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύσθηκαν δημοσιεύματα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. "Δεν τίθεται θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης" επισημαίνεται από το υπουργείο.