Κατέπεσε δικαστικά η «διάτρητη και κατασκευασμένη», όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών σε βάρος δύο ναυτικών - μελών της που είχαν συλληφθεί στις 7 Ιουνίου στο λιμάνι της Ραφήνας κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων από μέλη του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α» που διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές.
«Ο μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος είναι λιμενικός και υπηρετεί στη Ραφήνα, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, επειδή πολύ απλά το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι της Ραφήνας λόγω επίσχεσης εργασίας των μελών του πληρώματος καταστρώματος, που διεκδικούσαν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, ενώ τα αυτοκίνητα και οι επιβάτες του "Πηνελόπη Α" πήγαν στον προορισμό τους με πλοίο άλλης εταιρείας, την ίδια μέρα το πρωί», αναφέρει η ΠΕΝΕΝ. Προσθέτει επίσης ότι η επίσχεση εργασίας των μελών του πληρώματος καταστρώματος στο «Πηνελόπη Α» σταμάτησε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, αφού προηγουμένως η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέβαλε ένα σημαντικό ποσό από τις καθυστερούμενες δεδουλευμένες αποδοχές τους και συμφωνήθηκε η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Η προσπάθεια της τρικομματικής, μνημονιακής κυβέρνησης, με την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, σαν βασικό στόχο έχει το χτύπημα των αγώνων και των δίκαιων διεκδικήσεων των ναυτεργατών, την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων και τη νομιμοποίηση της απλήρωτης επί μήνες ναυτικής εργασίας», υπογραμμίζει η Ένωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.