Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει ένα σταθερό τέλος 2 ευρώ σε δισεκατομμύρια μικρά δέματα που εισέρχονται στην Ένωση, κυρίως από την Κίνα, σε ένα νέο πλήγμα για τους ηλεκτρονικούς εμπόρους λιανικής πώλησης όπως οι Temu και Shein.
Ο επίτροπος εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είχε προτείνει τέλος διαχείρισης την Τρίτη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των 4,6 δισεκατομμυρίων ειδών που εισάγονται ετησίως απευθείας στα σπίτια των ανθρώπων.
Το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είδαν οι Financial Times, αναφέρει ότι το τέλος των 2 ευρώ θα ισχύει για τις άμεσες πωλήσεις, αλλά ότι τα είδη που αποστέλλονται σε αποθήκες θα φορολογούνται με 0,50 ευρώ.
Μέρος των εσόδων που προκύπτουν θα καλύψει το κόστος των επιπλέον τελωνειακών ελέγχων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθυνθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Περισσότερα από 9 στα 10 δέματα προέρχονται από την Κίνα.
Αυτό έρχεται μετά από παρόμοιες κινήσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση τέτοιων εισαγωγών χαμηλού κόστους, τερματίζοντας το καθεστώς «de minimis», το οποίο εξαιρεί τις αποστολές κάτω των 800 δολαρίων από δασμούς και γραφειοκρατία.
Η πρώτη προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να καταπολεμήσει τα δέματα τον Φεβρουάριο απέτυχε, αφού οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν είχαν τους πόρους για να τα ελέγξουν όλα.
Αφαίρεσε ξανά το «de minimis» στις 2 Μαΐου, ενώ παράλληλα μείωσε τους δασμούς που είχαν αυξηθεί προηγουμένως έως και 120% για να επιβάλει εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα. Το τρέχον καθεστώς καθιστά την αγορά ειδών χαμηλού κόστους στο διαδίκτυο πιο ακριβή για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Στις Βρυξέλλες, ο Σέφτσοβιτς δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η «τεράστια πλημμύρα δεμάτων... αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα πρόκληση: για τον έλεγχο, για την ασφάλεια, για να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα ελέγχονται σωστά».
Υπήρξε αύξηση στον αριθμό των επικίνδυνων και μη συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά της ΕΕ και παράπονα από λιανοπωλητές της ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι αυτές οι εισαγωγές δημιούργησαν ένα «τεράστιο φορτίο» για τους τελωνειακούς υπαλλήλους. «Δεν θα έβλεπα τον χειρισμό εδώ ως φόρο, είναι απλώς... αποζημίωση για το κόστος και θα πρέπει να καταβληθεί από την πλατφόρμα».
Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δέματα έφτασαν τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Βέλγιο, τους κύριους κόμβους logistics της ΕΕ, πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έλαβαν οι Financial Times.