Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.9°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C15.5°C
5 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
21.6°C24.1°C
6 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.7°C16.7°C
2 BF 88%
Φορολογικές δηλώσεις / Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή για 835.766 φυσικά πρόσωπα - Τι να κάνετε όσοι βρείτε λάθη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικές δηλώσεις / Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή για 835.766 φυσικά πρόσωπα - Τι να κάνετε όσοι βρείτε λάθη

Εργαζόμενοι στην εφορία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (Φωτογραφία αρχείου)

Ολοκληρώθηκε η αυτοματοποιημένη υποβολή των προεκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων για το 2024 σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ σήμερα (25/4), οριστικοποιήθηκαν με αυτοματοποιημένο τρόπο 739.576 προεκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν συνολικά σε 835.766 φυσικά πρόσωπα.

Όπως επισημαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή στην περίπτωση που τα στοιχεία, βάσει των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις είναι ανακριβή ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης), μέχρι και την Τρίτη 15/7/2025.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταβολή του φόρου ισχύουν οι γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται και για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, η καταβολή πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Πέμπτη 31/7/2025 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου, είτε εφάπαξ είτε με τμηματικές καταβολές μέχρι τις 31/7/2025, παρέχεται έκπτωση 4%. Το ίδιο ποσοστό έκπτωσης ισχύει και για τροποποιήσεις που θα γίνουν έως τις 30/4/2025.

Για τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Μαΐου στις οποίες προκύπτει επιπλέον χρεωστικό ποσό προς καταβολή παρέχεται έκπτωση:

  • 3%, εάν υποβληθούν μέχρι 16/6 και
  • 2% εάν υποβληθούν μέχρι 15/7

Σημειώνεται ότι το αρχικό ποσό φόρου που προέκυψε από την αυτόματη οριστικοποίηση διατηρεί την έκπτωση 4%.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, ο φόρος που έχει προσδιοριστεί μέσω της αυτόματης οριστικοποίησης δεν συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με τυχόν χρηματικές απαιτήσεις του φορολογούμενου έναντι του Δημοσίου, πριν από τη λήξη της γενικής προθεσμίας υποβολής δηλώσεων (15/7/2025).

Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL