Μέσα στο Μάιο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα αναδρομικά που εισέπραξαν χιλιάδες φορολογούμενοι από από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές ενισχύσεις.
Τα ποσά των αναδρομικών και τα έτη που αυτά αφορούν, αναφέρονται στο Taxis και συγκεκριμένα στο πεδίο δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Ο φόρος για τα αναδρομικά εισοδήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα υπολογιστεί με τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά ενώ θα προηγηθεί η αφαίρεση του φόρου που παρακρατήθηκε (αν παρακρατήθηκε) με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών.
Ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει με βάση την τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2026 ενώ ειδικά οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να αποπληρώσουν το φόρο σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.