Πολύ χαμηλά κρατά τον πήχη η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε σχέση με τη λήψη μέτρων που θα ενίσχυαν τα χαμηλότερα εισοδήματα σε μια συγκυρία που η ακρίβεια παραμένει στα ύψη και οι δασμοί Τραμπ προκαλούν μεγάλη αναταραχή και αναμένεται να φέρουν δυσμενείς συνέπειες που θα αφορούν και τη χώρα μας.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης για τους πολίτες σε μια περίοδο που τα φορολογικά έσοδα κινούνται επί δύο και πλέον χρόνια πάνω από τους στόχους. Όπως έδειξε και η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τροπολογία του.
Ο Κ. Πιερρακάκης για ακόμη μια φορά αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό και τις αντίστοιχες συντάξεις λόγω δημοσιονομικού κόστους, το οποίο το Δημόσιο δεν μπορεί να επωμιστεί σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ υπεραμύνθηκε και πάλι της νέας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Αναφορικά με την ακρίβεια, που έχει καταντήσει χρόνιο πρόβλημα έχοντας γονατίσει τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών, παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, καθώς περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους στην αγορά με τα νέα ψηφιακά εργαλεία.
Ερχεται πανάκριβο Πάσχα
Την ίδια στιγμή, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές και το φετινό Πάσχα, καθώς η αύξηση τιμών στα αμνοερίφια ενδέχεται να ξεπεράσει το 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι και η τιμή των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών. Ένα σοκολατένιο αυγό φέτος μπορούμε να το βρούμε από 8 μέχρι και 15 ευρώ. Αίσθηση προκαλεί και η τιμή τους ανά κιλό, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 72 ευρώ.
Το γεγονός ότι η ακρίβεια καλά κρατεί αποτυπώνεται και σε μια σειρά στοιχείων τα οποία ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν τον πληθωρισμό Μαρτίου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,4%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχουν αυξήσεις σε σειρά τροφίμων, όπως τα ψάρια (+7,3%), η ζάχαρη (6%), τα προϊόντα αρτοποιίας (5,7%), ενώ σημαντική είναι η αύξηση στον καφέ (8,5%). Παράλληλα, τα ενοίκια εμφανίζουν άνοδο 10,5%, το ρεύμα 10,4% και το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία 10%. Τα ασφάλιστρα υγείας τρέχουν με ρυθμό 7% και αυτά των αυτοκινήτων με 5,6%.
Ακριβή στέγαση
Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους, άνοδο της τάξης του 2,2% σημείωσε η ομάδα Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, άλλα βρώσιμα έλαια, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, καφέ, κακάο, τσάι, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε τυριά και ελαιόλαδο.
Παράλληλα, αύξηση 3,6% παρουσίασε η ομάδα Ένδυση και Υπόδηση λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
Τέλος, ενδεικτική της τεράστιας ακρίβειας στα ακίνητα στην Ελλάδα αποτελεί η άνοδος 5,9% στην ομάδα Στέγαση κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα.