Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν κάτι από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι αγρότες και ούτε οι άνεργοι.
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι σε ομόλογα αλλά σε οφειλές προς τους θεσμούς. Το επιτόκιο δανεισμού δεν θα μειωθεί σημαντικά, η χώρα δανείζεται στο 3,70% και δεν θα αυξηθεί η ροή των δανείων χάριν της επενδυτικής βαθμίδας.
Δεν πανηγυρίζεις για την επενδυτική βαθμίδα σε μία χώρα στην οποία το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 403 δισ. ευρώ και οι «επενδύσεις» αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων για golden visa και airbnb, δημιουργώντας φούσκα ακινήτων και μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτοσυγχαίρεται ξανά και αυτοθαυμάζεται ξανά γιατί η χώρα μας κατέκτησε την «επενδυτική βαθμίδα». Με αυτό το γεγονός μετράει την «επιτυχία» της.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει μαζί με τα φιλικά της ΜΜΕ αλλά δεν μας λέει ποιο είναι το πραγματικό κόστος της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και το ποιοι ωφελούνται τελικά.
Το πραγματικό κόστος της επενδυτικής βαθμίδας για την κοινωνία είναι η ακρίβεια, η υπερφορολόγηση, η απορρύθμιση, το ξεπούλημα, η εξαύλωση του κοινωνικού Κράτους και η περιστολή των κρατικων δαπανών για την Υγεία,την Παιδεία. Τα ληστρικά υπερπλεονάσματα και η φοροληστεία του λαού για την πραγματοποίηση της δήθεν δημοσιονομικής σταθερότητας. Επενδυτική βαθμίδα είχαμε και το 2008 και το 2009 και χρεοκοπήσαμε.
Ποιοι είναι οι οίκοι αξιολόγησης
Την επενδυτική βαθμίδα απονέμουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (credit rating agencies). Το 95% των αξιολογήσεων γίνεται από τρεις μεγάλες εταιρείες: την Moody’s( 40%), την Standard & Poor’s ( 40%) και η Fitch (15%). Είναι μεγάλες και αμερικανικές.
Πόσο αξιόπιστοι είναι
Στις ΗΠΑ το 2007, όταν οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα, η Moody’s υποβάθμισε το 83% των ενυπόθηκων τίτλων, ύψους 869 δις. δολαρίων, που είχε αξιολογήσει στο επίπεδο ΑΑΑ, το 2006. Όταν δε οι επενδυτές έχασαν πολλά χρήματα άρχισαν να μηνύουν τους οίκους αξιολόγησης διότι τους παραπλάνησαν απονέμοντας το επίπεδο ΑΑΑ το 2006. Οι οίκοι αξιολόγησης δικαιολογήθηκαν ότι η αξιολόγηση τους δεν είναι δεσμευτική απλά είναι μία γνώμη.
Ποιοι ωφελούνται
Οι τράπεζες με το υψηλό κόστος δανεισμού, τις υπέρογκες προμήθειες, τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και τα ολιγοπώλια που λυμαίνουν κάθε τομέα της οικονομίας.
Η επενδυτική βαθμίδα δεν πρόκειται να αυξήσει τη ροή των δανείων στους μικρομεσαίους- όπως λένε- γιατί θα δανείζονται φθηνότερα οι τράπεζες.
Θυμίζουμε τα χρόνια της πανδημίας όταν η ΕΚΤ έδωσε 52 δισ. στις 4 ελληνικές τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο...., τους «πλήρωνε» δηλαδή για να πάρουν 52 δισ. και στους μικρομεσαίους δεν έδωσαν ούτε ευρώ και κέρδισαν μόνο οι ίδιες (από το αρνητικό επιτόκιο).
Πότε θα ωφελούσε
Όταν οι πόροι που θα έρθουν θα βοηθήσουν την ανάπτυξη φυσικού κεφαλαίου και όχι για να πάνε στον τουρισμό, στο real estate και τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες.
Η Ιωάννα Λιούτα είναι πολιτική και οικονομική αναλύτρια