Πριν από λίγα χρόνια η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλισης της χώρας, η Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική (τότε…) της υπό κρατικό έλεγχο (τότε…) Εθνικής Τράπεζας πωλούνταν στο private equity fund CVC. Τώρα η Εθνική Ασφαλιστική ξαναπωλείται, αφού στο μεταξύ το fund-ιδιοκτήτης της, που κατέβαλε τότε μόλις 221,5 εκατομμύρια ευρώ, πήρε πίσω ως μερίσματα -παρά τις υψηλά ζημιογόνες χρήσεις- σε διάστημα τριών χρόνων περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, ενώ έχει λαμβάνειν και το τίμημα της εκ νέου πώλησής της. Κι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν τελικά αγοραστής είναι και πάλι η Εθνική, κάτι που άφησε ανοιχτό προσφάτως ο τότε και τώρα επικεφαλής της Π. Μυλωνάς - ή ακόμη κι αν δεν είναι η Εθνική ο αγοραστής…
Αλλά πώς εξασφάλισε η Εθνική Ασφαλιστική τη ρευστότητα που επέτρεψε σε χρόνο dt σχεδόν να ξαναπάρει πίσω τα μισά λεφτά που έβαλε η CVC και να τους κοστίσει η αγορά περίπου 100 εκατ. ευρώ, όταν πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν προσφορές πενταπλάσιες και εξαπλάσιες που είχαν απορριφθεί; Πολύ απλά, τα έδωσε «διά της νομίμου οδού» πάλι η ίδια, η πωλήτρια Εθνική Τράπεζα μέσω ενός Tier 2 δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε η Εθνική Ασφαλιστική ύψους 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, δηλαδή χωρίς εξασφαλίσεις, που επίσης επιτρέπει τη μη καταβολή τόκων στις χρονιές που η επιχείρηση έχει ζημιά, όπως είχε τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική. Όλα αυτά νομοτύπως βεβαίως…
Δηλαδή η CVC πλήρωσε 221,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική και μετά η Ασφαλιστική πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα 120 εκατ. ευρώ, τα οποία τα πήρε πίσω η CVC, παρά τις ζημιές που έγραψε η Εθνική Ασφαλιστική τα χρόνια που τη «μανατζάρισε», ως μερίσματα. Αναγκάστηκε μάλιστα ενδιαμέσως να αλλάξει και διευθύνοντα σύμβουλο.
Υπενθυμίζεται ότι η CVC κατέχει ποσοστό περίπου 10% της ΔΕΗ, ενώ συζητήθηκε ευρύτερα και για την πρόσληψη σε θέση στελέχους στα κεντρικά της στο Λονδίνο μέλους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μια αναδρομή με νόημα
Ηταν Μάρτιος του 2021 και τα δύο μέρη, η υπό τον Π. Μυλωνά ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και η υπό τον Άλεξ Φωτακίδη αντιπροσωπεία της CVC συμφωνούσαν την πώληση του 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Εθνική Τράπεζα κράτησε το 9,9%. Η CVC κατέβαλε τότε 221,5 εκατ. ευρώ, χρήματα μάλλον ελάχιστα έναντι όσων είχαν προσφερθεί δύο χρόνια νωρίτερα σε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλέστηκε τότε την έλλειψη άλλων αγοραστών, μιας και η Covid είχε ισοπεδώσει την αγορά. Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης της Ασφαλιστικής είχαν προσφερθεί από 600 έως 700 εκατ. ευρώ (πραγματικά) και 1 δισ. ευρώ («πέτσινα»).
Τα πραγματικά χρήματα είχαν προσφέρει τρεις τραπεζικοί κολοσσοί από την Κίνα. Ήταν η εποχή που τόσο οι Βρυξέλλες και η Άνγκελα Μέρκελ όσο και η αμερικανική κυβέρνηση είχαν διαμηνύσει ότι οι κινεζικές και οι ρωσικές επενδύσεις είναι πλέον ανεπιθύμητες στη Ευρώπη. Τότε η διοίκηση της ΕΤΕ έκανε δεκτή μια προσφορά 1 δισ. ευρώ ενός σχήματος υπό έναν Ελληνοαμερικανό ονόματι Κάλαμος, η οποία γρήγορα αποδείχθηκε «πέτσινη», καθώς καταβλήθηκαν τα 200 εκατ. ευρώ και ο κατά φαντασίαν πλειοδότης ζήτησε παρατάσεις επί παρατάσεων προκειμένου να καταβάλει και τα υπόλοιπα ή να καταθέσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα πρώτης τάξεως. Εις μάτην όμως… Τελικά η ομάδα Κάλαμος είπε ότι θα έφερνε τα λεφτά από τη… Βενεζουέλα (όχι, τότε δεν ήταν ο Τσίπρας αλλά ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός) και η ιστορία έληξε άδοξα.
Να θυμίσουμε πάντως ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν μνημονιακή υποχρέωση, καθώς η ΕΚΤ είχε θέσει όρο οι ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν όλες τις συμμετοχές τους εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να αποκτήσουν εποπτικά κεφάλαια και να ενισχύσουν τον δείκτη φερεγγυότητάς τους. Το θέμα βεβαίως είναι οι όροι με τους οποίους πουλήθηκε.
Νέοι υποψήφιοι αγοραστές
Σε ένα «μπαράζ» πωλήσεων προχώρησε το ιδιωτικό fund CVC Partners, ιδιοκτήτης και της Εθνικής Ασφαλιστικής, το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα. Η CVC ανακοίνωσε την πώληση:
1.Του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Hellenic Healthcare Group (HHG) σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων (Άμπου Ντάμπι). Η HHG αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα, εταιρεία-ομπρέλα υπό την οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta InterClinic στην Κρήτη, City Hospital στην Καλαμάτα, Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο και Αρεταίειο στην Κύπρο και πλήθος διαγνωστικών κέντρων και σχετικών μονάδων.
2. Της εταιρείας κατεψυγμένων λαχανικών Μπαρμπα-Στάθης
Γι’ αυτές τις δύο πωλήσεις εισέπραξε ή θα εισπράξει άνω του 1 δισ. ευρώ βάσει των όσων έγιναν γνωστά. Το ίδιο fund, πλην του 10% της ΔΕΗ, κατέχει τη Vivartia (ΔΕΛΤΑ, Goody’s κ.ά.) και πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες.
Παράλληλα, η αγορά σαρώνεται από φήμες που φέρουν τη CVC να αποεπενδύει με τεράστια κέρδη μέσα σε μια τετραετία, καθώς δαπάνησε για τις αγορές της περί τα 2,5 δισ. ευρώ και η τρέχουσα αξία της περιουσίας της πια αποτιμάται σε περισσότερα από 4,5 δισ. Προς πώληση φέρεται και η Εθνική Ασφαλιστική και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η γερμανική πολυεθνική Allianz, ακόμη μία πολυεθνική ασφαλιστική από χώρα της Βόρειας Ευρώπης η οποία δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα και η Εθνική Τράπεζα.
Προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα αν αγοραστής θα είναι η Εθνική και σε ποια τιμή βάσει των όσων έχουν προηγηθεί. Πιθανότατα δεν είναι άσχετο με το θέμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Νάσος Ζαρκαλής παραιτήθηκε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. Το τίμημα που θα καταβληθεί για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πυροδοτήσει υψηλού ενδιαφέροντος ερωτήματα και θα γίνουν πολλοί υπολογισμοί, ειδικά αν το καταβάλει η Εθνική Τράπεζα…