«Είμαστε σε μία νέα πολιτική συνθήκη μετά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, τη συντονισμένη κοινοβουλευτική δράση της αντιπολίτευσης και τις απώλειες του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο, όταν δεν διαψεύδει τον εαυτό του σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, προβαίνει σε ενέργειες που το εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Όπως εκθέτουν και τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είπε τίποτα για τους υπουργούς που “παραίτησε”. Ούτε για το αν ενήργησαν κατά τις δικές του εντολές ή αν έπραξαν αυτοβούλως στην περιβόητη συνάντηση. Ούτε για την ουσία της συνάντησης και για το ποιο ήταν το δυνητικό δούναι και λαβείν», τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ότι η Ν.Δ. πανηγυρίζει για τους μισθούς, αλλά ο κατώτατος μισθός αφορά μόνο 600 χιλιάδες από τα 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς, ότι το μεγάλο έλλειμμα στην αγορά εργασίας είναι το έλλειμμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς μόνο το 24% των μισθωτών καλύπτεται σχετικά όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτεται το 85%, ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι μειωμένη κατά 33% σε σχέση με την Ε.Ε., στοιχείο που μας φέρνει στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 27.
Ο ίδιος αποδόμησε και τους πανηγυρισμούς Χατζηδάκη περί της ανάπτυξης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι 21η στην Ε.Ε. σε ανάπτυξη, για την περίοδο 2019-2023», ενώ σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις είπε: «Είχατε προβλέψει 15% αύξηση το 2023 και τελικά αυξήθηκαν κατά 4%. Και πάλι για το 2024 προβλέπετε 15% αύξηση. Φταίει για την αστοχία σας η Θεσσαλία, λέτε. Επανήλθε η Θεσσαλία; Η χώρα μας είναι η τελευταία σε επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. με 13,9%». Έφερε, δε, ως συμπτώματα της αρνητικής κατάστασης το πρόσφατο κλείσιμο των «Γιούλα» και Sonoco Hellas.
Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική ρύθμιση για τη Golden Visa, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της κατοικίας είναι θεμελιακό, είναι εκρηκτικό και αν δεν γίνει μία τεράστια δημόσια παρέμβαση δεν θα έχουμε ούτε υποψία λύσης του φλέγοντος ζητήματος». Αφού αναγνώρισε ότι η αύξηση του ορίου για τους δικαιούχους της Golden Visa είναι προς τη θετική κατεύθυνση, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, όπως δεν λύθηκε και στην προηγούμενη αναπροσαρμογή όταν «υπήρξε μία εκτόξευση της ζήτησης στις νότιες συνοικίες της Αθήνας, ενώ σε αυτή τη φάση θα υπάρχει πρόβλημα για περιοχές όπως ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια».
Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «θα έπρεπε το πρόγραμμα να έχει στοχευμένες γεωγραφικές εφαρμογές που να βοηθούν την ανάπτυξη». Ρώτησε ακόμα αν η απαγόρευση του συνδυασμού Golden Visa και βραχυχρόνιας μίσθωσης θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει ήδη στο κέντρο της Αθήνας. Επέκρινε, δε, το οικονομικό επιτελείο πως έφερε τη ρύθμιση χωρίς κοστολόγηση.
Σε σχέση με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS μετέφερε τις καταγγελίες για αδυναμία των παρόχων να ανταποκριθούν στη ζήτηση και κάλεσε να υπάρξει πρόβλεψη μη επιβολής άδικων προστίμων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λόγω καθυστέρησης, για την οποία δεν οφείλονται οι ίδιες.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο και το ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των πολυεθνικών επεσήμανε ότι είναι «μία ρύθμιση που πάει να γιατρέψει το φαινόμενο της μη φορολόγησης των πολυεθνικών και της δυνατότητάς τους να πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους», αλλά τα επιπλέον έσοδα «τα υπολογίζετε σε 80 εκατ. ευρώ όταν επιβάλατε 700 εκατ. έξτρα επιβάρυνση στους μικρομεσαίους». Επεσήμανε ακόμα ότι τα μερίσματα στη χώρα φορολογούνται με μόνο 5%, άρα «έχουμε μία κάστα εισοδηματιών οι οποίοι λειτουργούν, ζουν, φορολογούνται λες και είναι σε φορολογικό παράδεισο».
Παρέθεσε, δε, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ένταξη των μερισμάτων στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης και για τους νέους συντελεστές που φέρνουν ελάφρυνση φορολογίας για εισοδήματα ως 100 χιλ. ευρώ, διατήρηση των κλιμάκων για εισοδήματα ως 200 χιλιάδες και αύξηση για εισοδήματα άνω αυτό του ποσού.