Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.7°C19.7°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C18.5°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
2 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Γιώργος Γαβρήλος / Μείωση της ανεργίας με ελαστικές μορφές απασχόλησης και κακοπληρωμένες δουλειές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Γαβρήλος / Μείωση της ανεργίας με ελαστικές μορφές απασχόλησης και κακοπληρωμένες δουλειές

Ο Γιώργος Γαβρήλος
INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Την πραγματική εικόνα πίσω από τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% αναδεικνύει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Γαβρήλος μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται όχι χθες ανακοινώθηκε από την ελληνική στατιστική αρχή ότι η ανεργία μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 9,6% έναντι του 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 και 10,3% τον Σεπτέμβριο 2023.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι είτε με πολύ χαμηλές αμοιβές, είτε έχουν ελαστικές μορφές (4ωρα, παράλληλοι εργοδότες, κά. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί τα ποσοστά να εμφανίζονται χαμηλότερα, αλλά χαμηλότερο είναι επίσης και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων».

«Η ΝΔ με τους νόμους Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για ποιοτικές, καλοπληρωμένες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ικανοποιώντας τις περισσότερες φορές τα αιτήματα συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων, έχει ελαστικοποιήσει περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας, έχει καταργήσει δικαιώματα χρόνων, όπως αυτό της 5νθημερης και 8ωρης εργασίας, φέρνοντας σε δεινή θέση τους εργαζόμενους» τονίζει ο Γ. Γαβρήλος.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατέχουν την ευρωπαϊκή πρωτιά σε ώρες εργασίας: 41 ώρες/εβδομάδα. Παράλληλα όμως βρίσκονται στην τελευταία θέση στην αναλογία ωρών εργασίας/μισθού, αφού οι μισθοί είναι οι χαμηλότεροι της Ευρώπης και παραμένουν καθηλωμένοι».

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει ότι στην Ελλάδα αυτές φτάνουν σε ποσοστό 24%, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%. Καταλήγοντας ο ίδιος υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανεργία των νέων και ειδικά των γυναικών, βρίσκεται σταθερά πάνω από 12%, αποτελεί ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο η κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά με τους εγγεγραμμένους ανέργους κα ιτις διαφορές που παρουσιάζουν στα νούμερα η ΔΥΠΑ και η ΕΛΣΤΑΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο Γ. Γαβρήλος είναι οι μετρήσεις για τον Ιούλιο του 2023 όπου η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφε 512.721 ανέργους και η ΔΥΠΑ 905.444.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Γαβρήλου:

Η μείωση της ανεργίας για τον Οκτώβριο (9,6% έναντι 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 και 10,3% τον Σεπτέμβριο 2023) που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και συνοδεύτηκε φυσικά από σχετικές τυμπανοκρουσίες, δεν έχει μόνο μια ανάγνωση και αν αποτελεί μια θετική είδηση, σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επιτυχία, την ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι βυθισμένη σε μια κρίση επιβίωσης.
Η επικοινωνιακή διαχείριση των ποσοστών της ανεργίας από τον υπουργό Εργασίας δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι είτε με πολύ χαμηλές αμοιβές, είτε έχουν ελαστικές μορφές (4ωρα, παράλληλοι εργοδότες, κά.), οι οποίες, μετά τις πολιτικές της κυβέρνησης και το τσουνάμι που έχει φέρει στην αγορά εργασίας, έχουν γίνει πια καθεστώς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί τα ποσοστά να εμφανίζονται χαμηλότερα, αλλά χαμηλότερο είναι επίσης και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων.
Η ΝΔ με τους νόμους Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για ποιοτικές, καλοπληρωμένες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ικανοποιώντας τις περισσότερες φορές τα αιτήματα συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων, έχει ελαστικοποιήσει περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας, έχει καταργήσει δικαιώματα χρόνων, όπως αυτό της 5νθημερης και 8ωρης εργασίας, έχει φέρει σε δεινή θέση τους εργαζόμενους, δημιουργώντας ένα κυνικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον για όσους νέους ψάχνουν για δουλειά, έχει υποβαθμίσει τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας να είναι πλέον καθημερινότητα και τέλος έχει κάνει κανονικότητα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, εις βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατέχουν την ευρωπαϊκή πρωτιά σε ώρες εργασίας: 41 ώρες/εβδομάδα. Παράλληλα όμως βρίσκονται στην τελευταία θέση στην αναλογία ωρών εργασίας/μισθού, αφού οι μισθοί είναι οι χαμηλότεροι της Ευρώπης και παραμένουν καθηλωμένοι. Η πραγματική μείωση των μισθών φτάνει το 0,2%, μόνο για το 2023, αποτέλεσμα της άρνησης της Κυβέρνησης για αυξήσεις αλλά και της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Οι συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας  φτάνουν σε ποσοστό 24%, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%. Και το πιο σημαντικό, η ανεργία των νέων και ειδικά των γυναικών, που βρίσκεται σταθερά πάνω από 12%, αποτελούν ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια.
Τέλος, περιμένουμε μια πειστική απάντηση από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι εδώ και μήνες, τα στοιχεία σχετικά με τους εγγεγραμμένους ανέργους μεταξύ της ΔΥΠΑ και της ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο ξεπερνούν το όριο του στατιστικού λάθους, αλλά αγγίζουν το 76,5%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετρήσεις για τον Ιούλιο του 2023 όπου η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει 512.721 ανέργους και η ΔΥΠΑ 905.444.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL