Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.7°C30.4°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.9°C28.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C28.3°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.1°C26.3°C
0 BF 57%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Φοροπαγίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Φοροπαγίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

13422128.jpg

Στο ίδιο πνεύμα με τις αρχικές ανακοινώσεις βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, το οποίο πλήττει πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, στην παγίδα των τεκμηρίων πέφτουν 43.178 μονοπρόσωπες επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), οι οποίες θα φορολογηθούν για τη χρήση του 2023 με τον νέο τεκμαρτό τρόπο που προβλέπει ελάχιστο φορολογητέο ποσό 10.920 ευρώ, το οποίο φτάνει έως τις 14.196 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για όσους ελεύθερους επαγγελματίες θελήσουν να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας επιχείρησης, με βάση τις διατάξεις που δημοσιοποιήθηκαν. Προβλέψεις υπάρχουν και για όσους διέκοψαν την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητά τους και έχουν συστήσει μονοπρόσωπη εταιρεία. Θα έρχονται αντιμέτωποι με τεκμαρτό υπολογισμό του φορολογητέου κέρδους μετά τη διενέργεια ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, μια σειρά κλάδων, από δικηγόρους μέχρι και υδραυλικούς, αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μέσα στο επόμενο διάστημα.

Επιβαρύνσεις

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσο με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες, δηλαδή στα 10.920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φτάνει τα 14.196 ευρώ για 12 χρόνια λειτουργίας.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης κανένας ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα από 6 χρόνια και πάνω και με εξαίρεση αγρότες και «μπλοκάκια» δεν μπορεί να δηλώνει φορολογητέο εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο με την πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν, αλλά και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Επί της ουσίας, για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.

Οι αλλαγές που επήλθαν στις διατάξεις αφορούν την αύξηση του ορίου προσωπικών δαπανών που πρέπει να καλύπτουν οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε χρόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, τη μη αναγνώριση της δήλωσης ζημιών, την πλήρη εξαίρεση των αναπήρων σε ποσοστό 80% και άνω από το νέο σύστηνα φορολόγησης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όσους φορολογούνται με το νέο σύστημα, καθώς επίσης και τη δυνατότητα εξαίρεσης από την τεκμαρτή φορολόγηση για τις εγκυμονούσες αυτοαπασχολούμενες.

Οι συνταξιούχοι που διατηρούσαν ενεργά τα βιβλία τους συνεχίζοντας να ασκούν το επάγγελμά τους έστω και για λίγες ώρες την εβδομάδα ανησυχούσαν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το τεκμαρτό εισόδημα και μια υψηλή φορολογία που ουσιαστικά θα ακύρωνε την επιθυμία να συνεχίσουν να εργάζονται. Δίνεται λύση καθώς το εισόδημα της σύνταξης θα συνυπολογίζεται για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος.

Εξαιρέσεις με αποδείξεις

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, άλλωστε, προκύπτει πως ακόμα και όσοι εξαιρούνται του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, όπως φυλακισμένοι, νοσηλευόμενοι ή πληγέντες από φυσικές καταστροφές, δεν θα εξαιρούνται εξαρχής, αλλά θα μπορούν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού προσδιορισμού εκ των υστέρων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι το ελάχιστο ετήσιο κέρδος μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η φορολογική διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος στο οποίο αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Σφοδρή η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Κάλεσμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει το «πισσαρίδειας λογικής» φορολογικό νομοσχέδιο και να συζητήσει με όλους απευθύνει ο Νίκος Παππάς, με αφορμή την ανάρτηση σε διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κωφεύει απέναντι στις καθολικές αντιδράσεις των επαγγελματικών ενώσεων, των ομοσπονδιών και των επιμελητηρίων. Επιλέγει τη στοχοποίηση της μεσαίας τάξης με την οριζόντια φορολόγηση επί δικαίους και αδίκους, χωρίς να χτυπάει τη φοροδιαφυγή και τα “μεγάλα ψάρια”» υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Όπως σημειώνει ο Ν. Παππάς. «λύση είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

3. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.

4. Πρόσβαση των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα ευρωπαϊκά κονδύλια».

«Μέσα στα άγρια μεσάνυχτα η κυβέρνηση ανήρτησε για διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας ότι επιμένει στην άρνηση ουσιαστικού διαλόγου με τις διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν από άδικα, οριζόντια χαράτσια» υπογράμμισε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη.

Εν συνεχεία τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη έχει αρχίσει -και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα- τον διάλογο, τον οποίο αρνείται η κυβέρνηση» και πως «όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, θα τοποθετηθεί αναλυτικά, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL