Μόνο απορία προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις κερδοσκοπικές πρακτικές μετά την πλημμύρα στη Θεσσαλία.
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να τρέχει σταθερά με διψήφιο ποσοστό εδώ και ενάμιση χρόνο, έρχεται να παρουσιάσει εαυτόν ως θεματοφύλακα της αγοράς από τις «αυθαίρετες αυξήσεις», που τις πρόσεξε μόνο όταν επικοινωνιακά συνδέθηκαν με τις πλημμύρες ενώ μέχρι τώρα αγνοούσε επιδεικτικά.
«Οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών. Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά», διαμηνύει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Παραθέτει μάλιστα στοιχεία που τηρούνται στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα οποία «το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα. Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί», καθησυχάζει ξανά το υπουργείο Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα. Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση».
«Δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία. Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση», όπως δηλώνεται.
Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης στις «αυθαίρετες αυξήσεις» και την «αδιανόητη κερδοσκοπία», με κόκκινο χρώμα...