Live τώρα    
Ακίνητα / Η έκρηξη στις τιμές επί ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακίνητα / Η έκρηξη στις τιμές επί ΝΔ

1328147150.jpg

Αλμα-σοκ, το οποίο ξεπέρασε το 34% επί ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ., έχουν σημειώσει οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα, δείγμα τού ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν ακόμη έναν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν. Και μάλιστα εν μέσω νέας ανόδου της ακρίβειας και μείωσης των εισοδημάτων τους. Στην Αθήνα, η άνοδος έφτασε ακόμη και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τιμές αυξήθηκαν περίπου κατά 30% και στις μεγάλες πόλεις καταγράφονται αυξήσεις που κινούνται στα επίπεδα του 20%. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και στην Πάτρα, όπου καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση το 49,23%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αξία των παλιών διαμερισμάτων δεν κινείται ανοδικά. Πλέον, το κόστος στέγασης έχει αγγίξει το 60%-70% του διαθέσιμου εισοδήματος, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς.

Για το 2023 εγχώριοι και ξένοι αναλυτές της αγοράς ακινήτων βλέπουν νέα άνοδο τιμών. Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει -στην τελευταία έκθεσή της- τις επιπτώσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους των υλικών και της ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις να αποτυπώνονται ήδη στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και στην υποχώρηση των προσδοκιών για την πορεία της αγοράς ακινήτων. Η επίδραση της ανόδου του κόστους των υλικών και της ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται έντονα στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία μετά το πρώτο δίμηνο του 2022 υποχωρεί σημαντικά.

Πόσο ανέβηκαν οι τιμές το 2022

Μεταβολή τιμών στα ενοίκια

Στην αγορά κατοικιών, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να καταγράφουν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το εννεάμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων σε ονομαστικούς όρους ήταν αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 6,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας κατά το εννεάμηνο του 2022 συνέβαλαν σημαντικά οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, δηλαδή της Αθήνας (12%) και της Θεσσαλονίκης (10,5%), καθώς στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας οι ρυθμοί που καταγράφηκαν (9,4% και 7,6% αντίστοιχα) ήταν μικρότεροι από τον αντίστοιχο μέσο όρο για το σύνολο της χώρας. Την ίδια περίοδο οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,4%, αρκετά ενισχυμένες έναντι των παλιών διαμερισμάτων (9,7%).

Η θετική πορεία του τουρισμού, η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη δυναμική της αγοράς. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,3% το εννεάμηνο του 2022 (έναντι 34,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2021), ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%).

Σημαντική άνοδο, 8,5% σε ετήσια βάση, καταγράφηκε το εννεάμηνο του 2022 στο συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), ενώ υψηλότερος ήταν ο ρυθμός αύξησης στο κόστος υλικών (10,8%). Τέλος, το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων, παρότι καταγράφει άνοδο κατά το δεκάμηνο του 2022 (28,2%), παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων, παρατηρείται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων επί δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο, μετά από δύο έτη συνεχούς καταγραφής αύξησης της ζήτησης, την ώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν, τάση η οποία θα συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0