Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
1.7°C3.5°C
2 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-2.5°C2.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
4.9°C5.5°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.3°C7.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2 °C
0.6°C1.9°C
4 BF 51%
ΕΦΚΑ / Έρχονται οι μάνατζερ, εκποιείται περιουσία 1,4 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ / Έρχονται οι μάνατζερ, εκποιείται περιουσία 1,4 δισ. ευρώ

ΕΦΚΑ
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ δρομολογείται πλέον με την απόφαση του Δ.Σ του ασφαλιστικού οργανισμού για προσλήψεις μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα.

Μία εβδομάδα μετά την απόρριψη, η διαδικασία στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ επαναλήφθηκε, όπως είχε αναφέρει η ΑΥΓΗ πριν από μία εβδομάδα, και με ψήφους 8 υπέρ και 3 κατά εγκρίθηκε η τοποθέτηση 24 γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις. Επίσης, το Δ.Σ. του φορέα αποφάσισε την αξιοποίηση από τον ΕΦΚΑ τουλάχιστον 400 ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» και η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ.

Παράδοση στα golden boys

Οι νέες θέσεις γενικών διευθυντών που θα προκηρυχθούν αναμένεται να αμείβονται μισθούς-πρόκληση, οι οποίοι θα ξεπερνούν ακόμα και τα 8.000 ευρώ, θα είναι τριετούς διάρκειας και θα αφορούν:

* 12 θέσεις γενικών διευθυντών στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού (ΠΥΣΥ) του φορέα σε όλη την Ελλάδα (ανοιχτές τόσο για στελέχη του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα).

* 4 θέσεις γενικών διευθυντών Συντάξεων (Συντάξεων, Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών και Διεθνούς Συνεργασίας) και 1 θέση γενικού διευθυντή Εισφορών.

* 7 θέσεις γενικών διευθυντών στις Γενικές Διευθύνσεις Ελέγχων, Παροχών και Υγείας, Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπηρεσιών και Διαχείρισης Λειτουργίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Ανάπτυξης και Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης (ανοιχτές τόσο για στελέχη του δημόσιου όσο του ιδιωτικού τομέα).

Εκποίηση περιουσίας

Οπως ήδη αναφέραμε, το Δ.Σ του ΕΦΚΑ ενέκρινε το Καταστατικό της νέας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του με στόχο εντός των επόμενων δύο μηνών να έχει ολοκληρωθεί η σύστασή της και η τοποθέτηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ η λειτουργία της Εταιρείας αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση δρομολογείται η εκποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που χτίστηκε από τις εισφορές εκατομμυρίων εργαζομένων από τη δεκαετία του 1930!

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτήρια από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτήρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Η νέα εταιρεία έχει πλήρη εξουσιοδότηση και δεν υπόκειται σε ουσιαστικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της. Σήμερα ο ΕΦΚΑ διαθέτει αρμόδια Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων, που υπάγεται στη στενή οργανωτική του δομή, διοικούμενη από υπηρεσιακά στελέχη που λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και αμείβονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και όχι με εξωπραγματικές αμοιβές, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη νέα εταιρεία.

Προκλητικές προσλήψεις σε προεκλογική περίοδο

«Με προκλητική απόφαση, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην προκήρυξη πρόσληψης μετακλητών υπαλλήλων σε θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών του ΕΦΚΑ υλοποιώντας τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη 4892/2022 με μισθούς πρόκληση 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για τους κομματικούς εκλεκτούς που θα επιλεγούν» σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι «ο κ. Χατζηδάκης οφείλει άμεσα να σταματήσει αυτή την προκλητική διαδικασία πρόσληψης γαλάζιων golden boys και κομματαρχών στον ΕΦΚΑ σε προεκλογική περίοδο».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνει ακόμα ότι «η πρόβλεψη της δυνατότητας πρόσληψης ιδιωτών μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι κατάφορα αντισυνταγματική, παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τις εκλογές, με τη λαϊκή εντολή, θα καταργήσει αυτόν τον νόμο, όπως και όλους τους αντεργατικούς και αντικοινωνικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL