Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Μαύρα σύννεφα λιτότητας πάνω από την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Μαύρα σύννεφα λιτότητας πάνω από την Ελλάδα

Ενα «μαύρο πέπλο» λιτότητας απλώνεται πάνω από την ελληνική οικονομία, με τα δεδομένα και τις προβλέψεις να προμηνύουν ένα πολύ δύσκολο, κυρίως για τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη, 2023. Η χώρα αναμένεται να παραμείνει σε ένα σπιράλ αυξανόμενης ακρίβειας διαρκείας και την επόμενη χρονιά, με τα εισοδήματα των πολιτών να συρρικνώνονται και την ανάπτυξη να αναμένεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμη και ύφεσης, ιδίως εφόσον εισέλθει και η Ευρώπη σε αυτή την τροχιά. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναμένεται να σφίξει και άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι στην Ελλάδα, με βάση και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ το δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιη την περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών, την ώρα που οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μεγαλύτεροι μόνο από τους αντίστοιχους της Βουλγαρίας.

Μεγάλες δεσμεύσεις

Άλλωστε, το σχέδιο της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση των Κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης διατηρεί το όριο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ μεν, αλλά με περισσότερη ευελιξία. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερες θα είναι οι δεσμεύσεις μιας χώρας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, τόσο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προσαρμογής θα δίνεται για τη μείωση του χρέους της. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δεσμευτικό για την Ελλάδα, ενώ όταν γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δείξει ότι τις αντιλαμβάνεται ως επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα μέσω νομοθετημάτων ή την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία θα καλύπτει περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτή η πορεία προσαρμογής θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το χρέος των κρατών-μελών με σημαντικές ή μεσαίες προκλήσεις χρέους θα τεθεί σε εύλογη καθοδική πορεία και πως το έλλειμμα θα παραμείνει αξιόπιστα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ που ορίζεται στη συνθήκη. Ουσιαστικά, η Ελλάδα αναμένεται να τεθεί στο «στόχαστρο» μέσα στους επόμενους μήνες.

Κυρώσεις

Όπως προκύπτει, η Κομισιόν αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, καθώς και να παραμείνει το χρέος σε πτωτική πορεία, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, του γνωστού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν θα γίνει στο Ecofin του Δεκεμβρίου, με το πιθανότερο σενάριο να είναι ότι θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές του επόμενου έτους και όχι τον Δεκέμβριο.

Βασική παράμετρος στην αναθεώρηση που προτείνει η Κομισιόν είναι η υιοθέτηση εθνικών δημοσιονομικών σχεδίων διάρκειας τεσσάρων ετών, τα οποία θα προτείνονται από τα κράτη-μέλη, αφού έχει προηγηθεί σχετική πρόταση αναφοράς από την Επιτροπή, και θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της περιόδου προσαρμογής έως και κατά τρία έτη έναντι δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να συναινέσουν σχετικά με τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης ενόψει των δημοσιονομικών διαδικασιών των κρατών-μελών το 2024 και ενόψει της απενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής, η οποία έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών, τα οποία αποδείχθηκε ότι δεν είναι «στοχευμένα», όπως τόνισε και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι.

Ακρίβεια διαρκείας με ισχνή ανάπτυξη

Από εκεί και πέρα, ακρίβεια διαρκείας προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και το 2023, ενώ η πλέον βασική ανησυχία είναι η ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίησή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό για τη χώρα μας μέσα στο 2022, προβλέποντας ότι θα φτάσει το 10%. Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά ο φρενήρης ρυθμός ανόδου της ακρίβειας, «βλέποντας» πληθωρισμό της τάξης του 6%. Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική ανάπτυξη θα πέσει στο 1% το 2023, κάτι το οποίο συνδυαστικά με τον υψηλό πληθωρισμό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις για τις «τσέπες» των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την επόμενη χρονιά, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL