Τα ψεύδη και τις ανακρίβειες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με τις αυξήσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι από το 2023, αναδεικνύει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάνοντας λόγο για την «προσφιλή κυβερνητική μέθοδο, της επικοινωνιακής προπαγάνδας».
Η ίδια υπενθυμίζοντας ότι ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος επιχειρεί να πείσει ότι το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν άμεσα σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, εσκεμμένα λησμονεί να αναφέρει ότι οι αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από το 2023 ήταν νομοθετημένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4475/2017).
Παράλληλα, επισημαίνει δε ότι ο υπουργός Εργασίας αποφεύγει επίσης «να απολογηθεί για τον κυβερνητικό εμπαιγμό που στέρησε 2.200.000 συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνται».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτηρίζει προκλητικό τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια επιπλέον σύνταξη, καθώς ήταν η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατάργησε τη 13η σύνταξη (1 δισ. ευρώ), την οποία είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και με το 1 δισ. ευρώ από τη 13η σύνταξη, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί το ΤΕΚΑ και ταυτόχρονα την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.
«Όσον αφορά στην κατάργηση της “ασφαλιστικής” εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία και αποτελεί μια από τις βασικές περικοπές των συντάξεων, αυτή θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και το 2023» επισημαίνει η κα Ξενογιαννακοπούλου προσθέτοντας ότι καταργείται μόνο η ειδική «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. «Ειδικά οι χαμηλότερες συντάξεις θα έχουν αύξηση μόλις 22 ευρώ σε ετήσια βάση».
Καταλήγοντας, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει ότι «οι συνταξιούχοι, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την φτωχοποίηση από τις κυβερνητικές επιλογές που τροφοδοτούν την κρίση, θα δώσουν στις εκλογές την απάντησή τους στον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεσμεύεται για την απόδοση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση» τονίζει η Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.