Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.1°C30.1°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.4°C28.3°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.5°C28.2°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.2°C28.6°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.5°C25.2°C
0 BF 61%
Ρήτρα αναπροσαρμογής / Η μεγάλη απάτη της κυβέρνησης με τα νέα τιμολόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρήτρα αναπροσαρμογής / Η μεγάλη απάτη της κυβέρνησης με τα νέα τιμολόγια

ενέργεια ρεύμα παραγωγή εργοστάσιο ΔΕΗ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση όπως αποδείχθηκε και σήμερα αναφορικά με τις τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον Αύγουστο. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο μέσα σε αυτό το ομιχλώδες πλαίσιο, είναι η ακρίβεια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές και τα υπερκέρδη για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετά τι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, αποδεικνύεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του επέλεξαν, όχι την κατάργηση ή την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο, όπως έλεγαν τον προηγούμενο καιρό, αλλά αντίθετα να οδηγήσουν τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ καθώς αυτές δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα όπως θα δούμε παρακάτω, ανέβηκαν.

Αν εφαρμοζόταν ο τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε μέχρι πρόσφατα τότε, η τιμή για τον Αύγουστο για τη ΔΕΗ θα ήταν περίπου 420 ευρώ/MWh, εφόσον η ρήτρα θα έβγαινε με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου στα 340 ευρώ, η οποία θα προστίθετο στο σταθερό τιμολόγιο των 110 ευρώ/MWh, στο οποίο δινόταν έκπτωση 30%.

Με τη νέα ρύθμιση, οι τιμές στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ ανέβηκαν στα 486 ευρώ/MWh (κατ’ ελάχιστο), δηλαδή 15% πάνω από το προηγούμενο αδιαφανές και καταχρηστικό πλαίσιο της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη. Και ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν τιμές στην ευρύτερη περιοχή των 500 ευρώ/ΜWh, δηλαδή ακόμα πιο υψηλές.

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα επιβεβαίωσαν επίσης ότι εδώ και έναν χρόνο παράγονται υπερκέρδη, εφόσον ο Προσωρινός Μηχανισμός για την προημερήσια αγορά θα συγκεντρώσει για τον Ιούλιο το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από υπερκέρδη που η κυβέρνηση άφηνε μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα να επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές, επειδή «δεν τα έβρισκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο κυβερνητικό πλαίσιο, πέρα από το αλαλούμ που θα προκαλέσει με τη μετακίνηση των εκατομμυρίων καταναλωτών σε πέντε ημέρες, αφήνει πολλά περιθώρια νέας αισχροκέρδειας, δεδομένου και ότι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στο ότι εκ των υστέρων θα ελεγχθεί αν αποτυπώνεται το πραγματικό κόστος στα τιμολόγια των προμηθευτών.

Όπως τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης, Πέτη Πέρκα, «η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας για έναν ακόμη μήνα με ένα ποσό ρεκόρ των 1,136 δισ. ευρώ, κρύβοντας ότι αυτά είναι λεφτά των καταναλωτών που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες. Κρύβοντας ακόμα ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει τα περιθώρια συνεχίσει την τόσο υψηλή επιδότηση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια των τιμών ρεύματος».

Παράλληλα οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «και αυτή όμως τη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα βέβαια για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο, με βάση την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τα στοιχεία της ΡΑΕ. Όπως κουβέντα δεν είπε και για τα νέα υπερκέρδη που δημιουργεί ο νέος μηχανισμός που επιτρέπει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ».

«Η ανεπάρκεια και οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αφήνουν τέλος όλους τους καταναλωτές απροστάτευτους με μόνο εφόδιο την “ατομική ευθύνη” απέναντι στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτές τις εξελίξεις όμως είναι σίγουρο ότι η αποτύπωση της ατομικής ευθύνης στην κάλπη θα είναι ακόμα πιο συντριπτική για τον κ. Μητσοτάκη στις ερχόμενες εκλογές», τονίζουν καταλήγοντας ο Σ. Φάμελλος και η Π. Πέρκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL