Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Συντάξεις / Μικρή αύξηση για πολύ μεγαλύτερες οι απώλειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντάξεις / Μικρή αύξηση για πολύ μεγαλύτερες οι απώλειες

Και με αυτά τα δεδομένα, το 1 εκατ. συνταξιούχοι που θα λάβουν αυξήσεις με το νέο έτος δεν θα προσθέσουν στο εισόδημά τους, αλλά θα περιορίσουν ένα μικρό μέρος των απωλειών που έχουν στο καθαρό εισόδημά τους την τελευταία διετία, και βέβαια θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα προκύπτουν από το 50% της αύξησης του ΑΕΠ και του 50% του πληθωρισμού και βέβαια η προβλεπόμενη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πληθωρισμού.

Εφόσον λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό κοντά στο 10% και ανάπτυξη στο 3,5% το 2022, τότε οι συντάξεις από 1.1.2023 θα αυξηθούν σε πραγματικούς όρους κατά 4%-5%, δηλαδή κατά σχεδόν 40% χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

«Με βάση αυτή την προοπτική, οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά αυτή θα είναι μειωμένη κατά 3%-4%», όπως έχει σημειώσει σε άρθρο του ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση μηνιαία σύνταξη είναι 930 ευρώ (μεικτά), αυτό σημαίνει απώλεια της τάξης των 28 ευρώ μηνιαίως και 336 ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιπλέον όπως σημειώνει ο Σ. Ρομπόλης, «ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος αναπροσαρμογής των συντάξεων, εμπνευσμένος από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε συνθήκες όπου το επίπεδο του πληθωρισμού υπερβαίνει αυτό της ανάπτυξης, όπως η σημερινή οικονομική συγκυρία, η αγοραστική δύναμη του συνταξιούχου θα μειώνεται, ενώ σε συνθήκες όπου η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβαίνει το επίπεδο του πληθωρισμού, τότε η χορηγούμενη αύξηση θα είναι πάντα ίση με τον πληθωρισμό».

Όπως ακόμα αναφέρει σε παράδειγμα, αν η ανάπτυξη ήταν 5% και ο πληθωρισμός 2%, τότε, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο του Νόμου 4670/2020, η αύξηση θα έπρεπε να είναι 3,5%, δηλαδή 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό.  Όμως η σχετική διάταξη του συγκεκριμένου νόμου προβλέπει ότι το αποτέλεσμα του μαθηματικού τύπου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον πληθωρισμό, οπότε με βάση αυτό δεν θα χορηγείται αύξηση στους συνταξιούχους 3,5%, αλλά 2%.

Με άλλα λόγια, σε περιόδους ανάπτυξης, όπου η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβαίνει τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις στις συντάξεις να είναι ίσες με τον πληθωρισμό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όπου ο πληθωρισμός θα είναι μεγαλύτερος από την αύξηση του ΑΕΠ, να χορηγείται αύξηση μικρότερη από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα το πραγματικό επίπεδο και η αγοραστική δύναμη των συντάξεων να μειώνονται, όπως θα συμβεί το 2023, εξαιτίας, κατά τον μαθηματικό τύπο, του υψηλότερου πληθωρισμού από την ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL