Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Γράφουν-σβήνουν σχέδια για το ρεύμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Γράφουν-σβήνουν σχέδια για το ρεύμα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Των τεράστιων ευθυνών της για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στο ρεύμα, που εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα, προσπαθεί να αποποιηθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό το βάρος της πολιτικής πίεσης που δέχεται αλλά και της χειμαζόμενης κοινωνίας, που πάντως πλέον δρα προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη κατά των προμηθευτών, γράφοντας και σβήνοντας σενάρια για μέτρα και επιδιώκοντας πλαγίως να πάρει επικείμενα ουρανοκατέβατα κέρδη, των οποίων μέχρι πρότινος αρνούνταν την ύπαρξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προφανώς τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για να καλύψει (με άρωμα προεκλογικό;) η κυβέρνηση Ν.Δ. την απόσταση από το κοινωνικό ηφαίστειο που δημιούργησε η ίδια με την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα και αναγκάζεται σήμερα, εννέα μήνες μετά την πρώτη αναφορά, να ανακαλύψει ουρανοκατέβατα κέρδη...

Έτσι, τελευταίες κυβερνητικές πληροφορίες μιλούν για «την εφαρμογή διατίμησης στην αγορά χονδρεμπορικής, ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο)» με μέσο όριο συνολικά για το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγή, που μελετάται κοντά στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα και όταν οι τιμές θα ανεβαίνουν, τότε το κράτος θα αποζημιώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για να καλύψουν το αυξημένο κόστος». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για στόχο να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 16 λεπτά, από περίπου 33 λεπτά σήμερα, χωρίς τις επιδοτήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και συνδυαστικά μέτρα με διατήρηση επιδοτήσεων κυρίως στις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες. Φυσικά, δεν αποσαφηνίζονται η φόρμουλα που θα ακολουθηθεί και η αναλογική διατίμηση ανά τεχνολογία παραγωγής, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι τα προσεχή ουρανοκατέβατα κέρδη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ίσως και σήμερα δημοσιοποιούνται διά του πρωθυπουργού οι επιδοτήσεις για τον Μάιο, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν καταλήξει τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022.

Μείζον θέμα τα ουρανοκατέβατα κέρδη

Είναι προφανές ότι σε όλα τα σενάρια που διαρρέει εδώ και μέρες η κυβέρνηση βασικό «αγκάθι» παρέμενε η εξεύρεση πόρων, πέραν του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του προϋπολογισμού με πεπερασμένες δυνατότητες κι ενώ ευρωπαϊκός κουμπαράς δεν διαφαίνεται προς το παρόν, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Η μόνη άλλη πηγή είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη, τετελεσμένα και επικείμενα(;), επιλογή που έχει ήδη παράσχει στα κράτη-μέλη η Κομισιόν στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του περασμένου Μαρτίου, αλλά η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα δεν αναγνώριζε καν.

Αν ισχύουν οι τελευταίες κυβερνητικές διαρροές, τότε είναι σαφές ότι η διατίμηση στο μέσο κόστος του μείγματος παραγωγής θα περιορίσει -μένει να φανεί σε ποιον βαθμό- τα ουρανοκατέβατα κέρδη που θα έβγαζαν από τον Ιούνιο και μετά οι παραγωγοί ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση της οικιακής (μόνο;) κιλοβατώρας.

Όσο για τα ουρανοκατέβατα κέρδη του δεκαμήνου (Αύγουστος 2021-Μάιος 2022), προσώρας σιωπή...

Η μοναδική λύση, που δεν ομολογείται, είναι το μάζεμα -τουλάχιστον μέρους- των ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε να μπορέσουν να επιδοτηθεί οριζόντια, χωρίς όριο κατανάλωσης και για περισσότερο διάστημα η λιανική. Πάντως, η αγορά δείχνει εδώ και καιρό τη ΔΕΗ ως τον παίκτη με τα περισσότερα ουρανοκατέβατα κέρδη, κυρίως από τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών. Θα... θυσιάσει η κυβέρνηση το πλέον αγαπημένο της success story;

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η κυβέρνηση Ν.Δ., που δεν έβλεπε ή και αρνούνταν να μιλήσει για ουρανοκατέβατα κέρδη από τον Αύγουστο 2021 και μετά, τώρα όχι μόνο ομολογεί την ύπαρξή τους, αλλά και ότι μπορούσε να τα ελέγξει χωρίς να ισοπεδώσει την κοινωνία, αλλά επέλεξε επί μακρόν να μην το πράξει.

Επιδοτήσεις Μαΐου

Πάντως, μειωμένες θα είναι οι μερικές επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις ρεύματος Μαΐου βάσει του μοντέλου που ακολουθήθηκε έως σήμερα (για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιδότηση στο οικιακό ρεύμα ψαλιδίζεται λόγω χαμηλότερης χονδρεμπορικής τιμής τον Απρίλιο (246,60 ευρώ/μεγαβατώρα) έναντι του Μαρτίου (272,68 ευρώ) και αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 55-60 ευρώ/μεγαβατώρα, από 72 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρείται η επιδότηση των συνολικά 230 ευρώ/μεγαβατώρα. Για το οικιακό αέριο η επιδότηση μειώνεται στα 20 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, ενώ δεν είναι σαφές αν παραμένει η στήριξη από τη ΔΕΠΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL