Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δεκαετές ομόλογο / Ψήφος αποδοκιμασίας ο χθεσινός ακριβός δανεισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεκαετές ομόλογο / Ψήφος αποδοκιμασίας ο χθεσινός ακριβός δανεισμός

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με ιδιαίτερα ακριβό επιτόκιο, 1,83% στη δεκαετία, το οποίο αυξάνει το κόστος διαχείρισης του δημοσίου χρέους, δανείζεται πλέον η χώρα μας, κάτι που μεταφράζεται και ως «ψήφος αποδοκιμασίας» των αγορών. Χθες το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε δεκαετές ομόλογο, το οποίο διαθέτει στους επενδυτές με επιτόκιο υπερδιπλάσιο και της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, πριν από ένα χρόνο (0,807%), και του ξανανοίγματός της το περασμένο καλοκαίρι (0,888%) αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερο των ήδη «τσιμπημένων» αποδόσεων που δίνει ο υπό διαπραγμάτευση δεκαετούς διάρκειας κρατικός τίτλος στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων και οι οποίες κινούνται στην περιοχή του 1,66%.

Μεγάλο ζήτημα το επιτόκιο

Το ύψος του επιτοκίου δεν είναι άσχετο ούτε με τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και η Βρετανία και η Γερμανία καταγράφουν υψηλό τριακονταετίας στον πληθωρισμό, με τη δεύτερη να δίνει θετικές αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια αρνητικών αποδόσεων, αλλά ούτε και με τις εσωτερικές, καθώς ούτε και φέτος αναμένεται να αποκτήσουν τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα βαθμίδα επενδυτικής επιλεξιμότητας από τους οίκους αξιολόγησης.

Με βάση το βιβλίο προσφορών που άνοιξε χθες, το επιτόκιο για το νέο δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, που είναι και η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, διαμορφώθηκε στις 140 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,83%. Συγκεντρώθηκαν προσφορές αγοραστών που ώς το κλείσιμο του «book building» ξεπέρασαν τα 15,5 δισ. ευρώ. Αν και το ποσό άντλησης δεν είχε οριστεί καθώς θα το καθόριζε η ζήτηση, το Ελληνικό Δημόσιο τελικά αντλεί 3 δισ. ευρώ. Την έκδοση διαχειρίστηκαν οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός δεκαετής τίτλος έχει λήξη τον Ιούνιο του 2032.

Σημειώνεται ότι το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021 και λήγει τον Ιούνιο του 2031 έχει spread 164 μονάδων βάσης και απόδοση 1,66%. Για το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισ. ευρώ, με το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της χώρας στο τέλος να έχει φτάσει στο τέλος του 2021 τα 31,6 δισ. ευρώ. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης φέτος ανέρχονται σε 24,8 δισεκατομμύρια ευρώ και μέρος αυτών προβλέπεται να καλυφθεί με χρήση 6,6 δισ. ευρώ του ταμειακού αποθέματος.

Αναφορικά με τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, η βαθμολογία της Standard & Poor’s είναι ΒΒ, που απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα, της Moody’s είναι Ba3, επίπεδο που βρίσκεται τρεις βαθμίδες κάτω από το «investment grade», ενώ ΒΒ είναι το «rating» που δίνουν στην ελληνική οικονομία και η Fitch και η DBRS.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL