Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Ακρίβεια / Βαθύ σκοτάδι βλέπουν οι CEOs
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Βαθύ σκοτάδι βλέπουν οι CEOs

κριση

Πολυσύνθετα και πάντως σοβαρά προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει η πραγματική οικονομία το προσεχές διάστημα, με τους οιωνούς να καθίστανται όλο και πιο σκοτεινοί. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις εκτιμήσεις 2.540 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων. Τα κυριότερα από αυτά τα προβλήματα συμπυκνώνονται σε ελλείψεις προϊόντων - ανατιμήσεις - βραχυκύκλωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ο προβληματισμός τους σε μεσοπρόθεσμη προοπτική και όχι απλώς σε βραχυχρόνια περίοδο. Αυτός καταδεικνύεται τόσο από την επιδείνωση των επενδυτικών προσδοκιών όσο και από τη μείωση μέσα σε ένα τρίμηνο από το 54% στο 44% όσων προβλέπουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, κακός οιωνός για τους εργαζόμενους είναι και η μείωση του ποσοστού όσων διοικούντων τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η απασχόληση.

Εν κατακλείδι, οι  Έλληνες μάνατζερς δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό, οι 6 στους 10, και με βεβαιότητα, ότι το διπλό πρόβλημα ανατιμήσεων και εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτεί πρόσθετες δράσεις από τις επιχειρήσεις. Ακόμη, προκύπτει ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους των επιχειρήσεων.

Νέα εμπόδια

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων - ΕΑΣΕ και της ICAP το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 διευθυνόντων συμβούλων / γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, έπεσε στις 181 μονάδες από 188 μονάδες το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην εμφάνιση στον οικονομικό ορίζοντα νέων εμποδίων προς την ανάκαμψη (νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, ανατιμήσεις, προβλήματα παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας). Κάτι ακόμη που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους είναι η στασιμότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και η επιδείνωση του κλίματος στις μικρομεσαίες και πολύ μεγάλες.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας υποχώρησε στις 257 μονάδες έναντι 265 και της πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης μετά από ένα έτος επίσης επιδεινώθηκε καθώς παρουσίασε σημαντική πτώση στις 230 μονάδες έναντι 247 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δε δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε μείωση στις 209 μονάδες έναντι 224 το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε έναν χρόνο οι κλάδοι όπου δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση μειώθηκε σημαντικά σε 59% έναντι 71%. Και για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος στις 160 μονάδες έναντι 175 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, στις 157 μονάδες έναντι 171 μονάδων. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο από 54% το προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκε σε 44%.

Ανεργία και ελλείψεις

Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης μειώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 167. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη ένα έτος μετά διαμορφώθηκε σε 46%.

Για το αν θα υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά το 47% απάντησε με σιγουριά ναι, ποσοστό που αυξάνεται σε 59% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ ποσοστό 33%, που αυξάνεται σε 50% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δήλωσε με επιφύλαξη ότι ίσως υπάρξουν ελλείψεις

Παράλληλα, το 60% των CEOs δήλωσαν με βεβαιότητα ότι οι ανατιμήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ζητήματα που απαιτούν σίγουρα πρόσθετες δράσεις από τις επιχειρήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL