Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.5°C22.4°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.4°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
1 BF 92%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
0 BF 73%
Ακίνητα / Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακίνητα / Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ακόμη ασφυκτικότερη πίεση δέχονται τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν «γονατίσει» οικονομικά από το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας, λόγω της περιβόητης «πράσινης μετάβασης» και ειδικά με τον τρόπο και τον χρόνο που προωθείται στον χώρο των ακινήτων. Και τούτο καθώς η λεγόμενη «πράσινη προσαρμογή» των κτηρίων αναμένεται να πλήξει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, κυρίως μέσω των αυξήσεων των μισθωμάτων στις λαϊκές και υποβαθμισμένες συνοικίες.

Αυτές είναι άλλωστε που σήμερα κατατάσσονται κατά κανόνα στις χαμηλότερες βαθμίδες των ενεργειακών κατηγοριών και ως εκ τούτου θα εξαναγκαστούν σε συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος αναβάθμισης ως ποσοστό της εύλογης αξίας του κτηρίου.

Η λίαν επίφοβη αύξηση των ενοικίων έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη και με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Πράγματι, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπάνησε το 2019 άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης.

Το περίγραμμα και το γενικό χρονοδιάγραμμα της μετάβασης το έδωσε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός.  Όπως είχε αναφέρει τότε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από το 2023 θα απαγορεύεται σε όλες τις νέες κατοικίες η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Δίνοντας με τον τρόπο αυτόν μια πρώτη εικόνα όσον αφορά τις αλλαγές που θα έρθουν στην κτηματαγορά εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης.

Όπως διευκρινίζουν παράγοντες της αγοράς, η «πράσινη προσαρμογή» των ακινήτων θα έχει κόστος. Και τούτο καθώς για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των ακινήτων που επιδιώκεται θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις. Αυτές θα αφορούν μία σειρά εργασιών και εγκαταστάσεων, από τις μονώσεις και τις αντλίες θερμότητας μέχρι τα φωτοβολταϊκά.

Αύξηση κατασκευαστικού κόστους

Ως εκ τούτου η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων θα αυξήσει αισθητά το κόστος κατασκευής και, σε επόμενη φάση, τις τιμές πώλησης συμπαρασύροντας γενικότερα τις τιμές. Σημειωτέον δε ότι ήδη τα ακίνητα ενεργειακής κλάσης Β+ και πάνω ήδη πωλούνται ακριβότερα.

Στην ουσία το κόστος της μεσολάβησης θα το πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, και ειδικά τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τα οποία για προφανείς λόγους (κατά βάση κόστους) διαβιούν σε κατοικίες που απέχουν από τα «standards» τα οποία προωθεί το μέτωπο των κυβερνήσεων της Ε.Ε., των μεγάλων ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας και του real estate, όπως επίσης και των τραπεζών.

Τα λαϊκά στρώματα είναι που σε μεγάλο βαθμό θα αναλάβουν το μεγάλο βάρος, με επιπλέον «πράσινα» χαράτσια και φόρους, υπερχρέωση στις τράπεζες, ακριβότερα ενοίκια και υψηλότερες τιμές στην αγορά της στέγης.

Αδιάθετα κτήρια

Οι αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τις επιλογές της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030 για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κτήρια κατά 60% στο όνομα της «πράσινης προσαρμογής» των ακινήτων θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής και κατά συνέπεια και τις τιμές πώλησης.

Μάλιστα, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν φαινόμενα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον όπου τα ακίνητα εκείνα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια δεν θα μπορούν όχι απλώς να πωληθούν, αλλά ούτε καν και να ενοικιαστούν, μειώνοντας έτσι την προσφορά και αυξάνοντας εμμέσως τιμές και ενοίκια.

Η αρχή για να οδηγηθούν οι εξελίξεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Οι διαμορφούμενες τάσεις στην κτηματαγορά δείχνουν πως ήδη από το τέλος του 2021 έχουν αποκτήσει αισθητό προβάδισμα τα ενεργειακά αναβαθμισμένα ακίνητα, κάτι που αντανακλάται -και που με την πάροδο του χρόνου θα καθίσταται ολοένα και πιο αισθητό- στις τιμές πώλησης και στα ενοίκια.

Οι τάσεις αυτές, που καταγράφονται τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές (θεσμικοί επενδυτές - funds όσο και εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα) στην κτηματαγορά, αναμένεται να ενταθεί όσο η αγορά θα εστιάζει το ενδιαφέρον της στα ακίνητα με το λεγόμενο «χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Οι επαΐοντες του χώρου σημειώνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που εξοικονομείται από τη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση αυξάνεται αντίστοιχα, κατά ένα ευρώ, και η αξία του κτηρίου.

Στον αντίποδα, όχι μόνο είναι πολύ πιθανό ακίνητα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά / Environmental, Κοινωνικά / Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης / Governance) να μην μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να ενοικιαστούν, αλλά να μην μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να αγοραστούν.

Η δε κτηματαγορά θα υποστεί σοκ εάν οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να τα μισθώσουν, καθώς δεν θα ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές ESG που εφαρμόζονται ήδη. Αυτή η τάση, που ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται στο εξωτερικό, είναι λίαν επίφοβο να εισαχθεί και στη χώρα μας.

Σημειωτέον ότι στις υποβαθμισμένες περιοχές όπου κατοικούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα οι βαθμίδες Α+, Α, Β+, Β (κτήρια κατασκευασμένα εξαρχής με σύγχρονες προδιαγραφές, καλή θερμομόνωση, ενεργειακά τζάμια, σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού) είναι η εξαίρεση του κανόνα, καθώς κυριαρχούν οι τελευταίες σε κατάταξη βαθμίδες Ζ και Η, οι οποίες αφορούν παλιές κατασκευές που χρήζουν κάποιων παρεμβάσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL