Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.2°C33.0°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.5°C33.3°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C32.7°C
3 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.7°C31.9°C
0 BF 31%
Κορωνοϊός / Κραυγή αγωνίας από το λιανεμπόριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κραυγή αγωνίας από το λιανεμπόριο

ΕΜΠΟΡΙΟ

Μεγάλη πτώση τζίρου διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στο λιανεμπόριο, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει αδρανοποιημένη, χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πωλήσεις κατά τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με μείωση έως και 50% σε σχέση με το 2019, γεγονός που διογκώνει περαιτέρω τα προβλήματα βιωσιμότητας των εμπορικών καταστημάτων.

Αδράνεια

Από τη μία πλευρά η παραλλαγή  Όμικρον, που δημιουργεί ζητήματα, οδηγώντας στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, προκαλεί σημαντικό πλήγμα στο λιανεμπόριο, που αδυνατεί να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής κάποιο μέτρο ενίσχυσης του κλάδου. Η προβληματική κατάσταση ξεκίνησε το τελευταίο δίμηνο του 2021 και συνεχίζεται και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το λιανεμπόριο είναι εξαιρετικά δύσκολες, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο οποίος ζητάει μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι τίθεται ζήτημα βιωσιμότητάς τους.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και εγώ προσωπικά ουδέποτε τοποθετηθήκαμε μαξιμαλιστικά ή με κραυγές διαμαρτυρίας για όσα δύσκολα αλλά απαραίτητα αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε όλοι κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης" είπε ο Στ. Καφούνης και πρόσθεσε: «Επειδή η πραγματική οικονομία λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο και η πτωτική πορεία που εμφανίζεται στην εστίαση και στους συναφείς κλάδους αντανακλάται αυτόματα και στο εμπόριο, είχαμε ως αποτέλεσμα η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων να καταγράφει μειωμένες πωλήσεις έως και 50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του τελευταίου έτους κανονικότητας, που είναι το 2019».

Νέες αυξήσεις τιμών

Ταυτόχρονα, οι αυξητικές τάσεις του τιμαρίθμου, που οφείλονται κυρίως στα τρόφιμα και στο κόστος ενέργειας και μεταφορών, θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τους υπόλοιπους εμπορικούς κλάδους, οι οποίοι με τιτάνιες προσπάθειες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος, διατηρώντας χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, κάτι το οποίο συνεπάγεται νέες αυξήσεις τιμών.

Αιτήματα

Σε αυτό το κλίμα, η στοχευμένη και αναλογική στήριξη, που θα συμπεριλαμβάνει και τις εμπορικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με μέτρα όπως είναι η εφαρμογή των αναστολών για το προσωπικό, η παράταση της προθεσμίας των πληρωμών και η αύξηση των δόσεων όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε 120 καθώς και η επανεξέταση του μη επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι τα ελάχιστα που αναμένουμε, τονίζει ο κ. Καφούνης.

Τέλος, ζητάει τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ "επανεκκίνησης για το λιανεμπόριο, ώστε και ο εμπορικός κόσμος να αισθανθεί ότι προστατεύεται και δεν έχει αφεθεί στην τύχη του».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL