Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Κόστος ενέργειας / «Μπλόκο» 9 χωρών σε μέτρα μείωσης του κόστους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόστος ενέργειας / «Μπλόκο» 9 χωρών σε μέτρα μείωσης του κόστους

ΔΕΗ

Η Γερμανία, η Δανία, η Ιρλανδία και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα στηρίξουν μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη με θέμα την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το φθινόπωρο και παρέμειναν υψηλές, με πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία να παροτρύνουν τις Βρυξέλλες να επανασχεδιάσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία τάχθηκαν κατά της πρότασης για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να στηρίξουν οποιοδήποτε μέτρο συγκρούεται με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», που αφορά μεταξύ άλλων την τροποποίηση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Υποστηρίζουν ότι «με δεδομένο ότι η άνοδος των τιμών υποκινείται από διεθνείς παράγοντες, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν αποφασίσουμε να παρέμβουμε στο σχεδιασμό της εσωτερικής αγοράς ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε «φάρμακο» για την συγκράτηση των αυξημένων τιμών που συνδέονται με τις αγορές ορυκτών καυσίμων.

Οι 9 χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση, ζητούν να παρθούν περισσότερα μέτρα που θα αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και στόχο για 15% διασύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έως το 2030.

Την Τρίτη συναντιούνται οι υπουργοί Ενέργειας για να συζητήσουν πως θα αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια. Με τις περισσότερες χώρες να χρησιμοποιούν μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς των καταναλωτών, με τα κράτη μέλη να δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, καθώς προέκυψε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών που ζητούν ενδελεχή μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ισπανία και εκείνων που μιλούν προσωρινή κρίση που δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές στην αγορά.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από τον τελευταίο σταθμό παραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες φυσικού αερίου συχνά καθορίζουν την τιμή σε αυτό το σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με την Ισπανία, είναι άδικο, καθώς έχει ως αποτέλεσμα η φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές να πωλείται στην ίδια τιμή με την ακριβότερη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Μεταξύ των προτάσεων που υπέβαλε η Ισπανία είναι η ιδέα δημιουργίας κοινού προγράμματος προμηθειών για αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα διερευνήσει κατά πόσον η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ λειτουργεί σωστά, αλλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ένα διαφορετικό σύστημα θα είχε προστατεύσει καλύτερα τις χώρες από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL