Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.6°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.6°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10 °C
9.9°C13.5°C
0 BF 93%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Εν αναμονή για τις φοροελαφρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Εν αναμονή για τις φοροελαφρύνσεις

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την εξάντληση των περιθωρίων του δημοσιονομικού χώρου επικαλείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως δικαιολογία για τη μη υλοποίηση (παρά μόνον εν μέρει) μέτρων ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, πέραν δηλαδή των έκτακτων διευκολύνσεων που αποφασίστηκαν για προσωρινές ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών ελέω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, δεν θα φτάνουν ούτε το 0,12%του ΑΕΠ καθώς προσδιορίζονται σε 180 εκατ. ευρώ έναντι έκτακτων μέτρων γύρω στο 1% του ΑΕΠ ή περί το 1,6 δισ. ευρώ.

Με υπόθεση εργασίας ένα ποσοστό ανάπτυξης 3,6% για φέτος, το οικονομικό επιτελείο θα εξαντλήσει τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ισχύσουν για το 2022 στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%. Οι αρμόδιοι αναφέρουν εν προκειμένω ότι μόνιμου χαρακτήρα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων δεν θα αποφασιστούν εάν εν τω μεταξύ δεν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω η πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Τούτων δοθέντων, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι φειδωλές και πάντως πόρρω εκτιμάται πως θα απέχουν από τις υποσχέσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί το κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν, όπως αναμένεται, ένα πακέτο για τη φορολογία, όπου θα αναφέρονται:

Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης

Η αναστολή και για το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν τη σταδιακή κατάργηση τόσο του τέλους επιτηδεύματος όσο και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ούτε το ένα «χαράτσι» όμως θα καταργηθεί το 2022 ούτε το άλλο. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αμφοτέρων η κατάργηση θα παραπεμφθεί χρονικώς για το 2023, χρονιά που τυπικώς θα είναι «εκλογική», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στο επικρατέστερο σενάριο, θα υπάρξει απλώς μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, έτσι ώστε να μειωθεί από τα 650 ευρώ στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά.

Ελαφρύνσεις για μεγαλοϊδιοκτήτες

Η μείωση κατά 8% του βασικού ΕΝΦΙΑ σε μέσα επίπεδα στις μικρές και τις μεσαίες περιουσίες. Βέβαια, η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ήταν για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30% στη διετία που φεύγει. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για μείωση μεσοσταθμικά κατά 30% μέσα στο 2020 και κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, οι οποίες θα έβγαιναν περισσότερο ωφελημένος. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μια αναμενόμενη πολιτική επιλογή, να ωφελήσει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες. Στον παλαιό αυτό εντάσσεται άλλωστε και η μείωση της επιβάρυνσης από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000, την οποία αναμένεται να αποφασίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το «μάρμαρο», προκειμένου να υπάρξει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 3.600 νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς επίσης και από μεταβολές των συντελεστών φόρου και των συντελεστών παλαιότητας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ, εκτός απροόπτου, τον Ιανουάριο του 2022.

Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τη μείωση στον ΦΠΑ

Ένα άλλο μέτρο το οποίο τελεί υπό αίρεση είναι η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας 13% στα σερβιριζόμενα ποτά, στα τουριστικά πακέτα, τις μεταφορές, καθώς επίσης και στα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου. Και τούτο διότι το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με τον επιπλέον χώρο, εάν και εφόσον προκύψει από μεγέθυνση του ΑΕΠ πάνω από τα προβλεπόμενα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL