Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Πυρκαγιές - μετάλλαξη Δέλτα - ανεπάρκεια υποσκάπτουν τον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές - μετάλλαξη Δέλτα - ανεπάρκεια υποσκάπτουν τον τουρισμό

ΦΩΤΙΑ

Δεν έχει περάσει ούτε καν ένας μήνας αφότου γερμανικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν τους πολίτες της χώρας αυτής, η οποία, σημειωτέον, αποτελεί και τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, να το ξανασκεφτούν προτού ξεκινήσουν για διακοπές στη χώρα μας, είτε λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης τύπου Δέλτα, την οποία επικαλούντο η Merkur του Μονάχου ή η Kreiszeitung της Βρέμης, είτε πάλι εξαιτίας των δεκάδων πυρκαγιών. Και συγκεκριμένα των 64 πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει μέσα σε 24 ώρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στις 12 Ιουλίου σε δημοσίευμά του το Spiegel Online, κάνοντας παράλληλα λόγο και για ανησυχία που είχε αρχίσει να προκαλεί και η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας. Και μέσα σε αυτές τις 27 ημέρες που μεσολάβησαν έκτοτε, οι δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας λειτουργούν, με την ανεπάρκεια των αρμοδίων να συμβάλλει καθοριστικά προς τούτο, κάπως σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Μόλις προ τριημέρου, και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις και ειδικά για το πόσα από τα κρούσματα τα οποία καταγράφονται είναι της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, από τα συνικά 733 δείγματα που ελέγχθηκαν, τα 540, ήτοι η συντριπτική πλειονότητά τους, ήταν της μετάλλαξης Δέλτα. Και με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 885 στην Αττική και τα 376 μόνο στην Κρήτη.

Απώλεια στρατηγικών ταξιδιωτών

Με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και τη συνεπαγόμενη ταξιδιωτική οδηγία εκ μέρους διαφόρων χωρών, η Ελλάδα χάνει τη μία μετά την άλλη στρατηγικές αγορές της στον τομέα του τουρισμού και τούτο συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου αλλά και της αναποτελεσματικότητας των αρμοδίων για διενέργεια εκτεταμένου testing, αξιόπιστης ιχνηλάτησης και περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Μαζί όμως με τη μετάλλαξη Δέλτα ενέσκηψε και το πρόσφατο έντονο κύμα πυρκαγιών, που ακολούθησε έναν πρωτοφανή παρατεταμένο καύσωνα, και ακόμη περισσότερο η πύρινη απειλή σε εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι εν προκειμένω η Ολυμπία, η Κως και η Ρόδος, φέρνοντας σε απόγνωση τον κόσμο του τουρισμού. Διότι ναι μεν μπορεί οι φωτιές να μην κατέστρεψαν τις τουριστικές υποδομές στους παραθεριστικούς προορισμούς, πλην όμως έπληξαν σοβαρά το brand του ελληνικού τουρισμού, καθώς, για παράδειγμα, απειλήθηκε από τις πυρκαγιές η Αρχαία Ολυμπία και ενώ ο εν λόγω προορισμός έχει μεγάλη συμβολική και ουσιαστική σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στις πυρκαγιές του 2007 προκλήθηκε παγκόσμια ανησυχία και αγωνία για την αποκατάσταση του τοπίου μετά τις φονικές πυρκαγιές τότε στην Ηλεία.

ΒΟΥΝΟ

Μπρος φωτιές και πίσω Covid

Έτσι, δεδομένων αυτών των ιδιαίτερα δραματικών εξελίξεων, ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει εκ παραλλήλου δύο μέτωπα, αφενός το υγειονομικό, αφετέρου τις πυρκαγιές, δύο προβλήματα τα οποία, αν μη τι άλλο, απαιτούν αποτελεσματική διαχείριση, ειδικά όσον αφορά τα εμβληματικά τοπόσημα και τους δημοφιλείς βασικούς προορισμούς, έργο ωστόσο που η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε τραγικά ανέτοιμη να επιτελέσει. Του λόγου το ασφαλές πιστοποιεί η αποτυχία στο υγειονομικό μέτωπο, όπου, μεσούσης και κορυφούμενης της τουριστικής σεζόν, ήρθαν η ένταξη 13 δημοφιλών νησιωτικών προορισμών, όπως είναι, για παράδειγμα, η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη και άλλοι, στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, του ECDC, καθώς και οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξεδόθησαν από τουριστικές αγορές της Ελλάδας.

Οι ταξιδιωτικές αυτές οδηγίες αποτέλεσαν απανωτά και καίρια πλήγματα που δέχτηκε τα προηγούμενα 24ωρα ο ελληνικός τουρισμός. Η τέταρτη διεθνώς μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας, που είναι οι ΗΠΑ με 1,18 εκατ. επισκέπτες το 2019 και με τους Αμερικανούς να βρίσκονται ψηλότερα από τους περισσότερους επισκέπτες στην κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών στην Ελλάδα με 1.179 ευρώ, η τέταρτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά στην Ε.Ε. μετά από Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, που είναι η Ρουμανία (1,38 εκατ. επισκέπτες το 2019), καθώς και το Ισραήλ, που αποτελεί ανερχόμενη αγορά και με υψηλή μέση δαπάνη ανά επισκέπτη, είναι οι χώρες που προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Η αρχή, το τελευταίο δεκαήμερο, έγινε όταν η αρμόδια επιτροπή της Ρουμανίας αναθεώρησε τη λίστα κινδύνου και μετέφερε την Ελλάδα στην κατηγορία «κόκκινο», κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως όσοι ανεμβολίαστοι Ρουμάνοι επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.Μετά  ήρθε η προειδοποίηση CDC στους Αμερικανούς «Μην ταξιδεύετε στην Ελλάδα». Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, ήρθε και το επόμενο ανάλογο χτύπημα από το Ισραήλ με την επιβολή καραντίνας τουλάχιστον επτά ημερών.

Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία 4 τοποθέτησαν τη χώρα μας οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται, και μάλιστα στη στιγμή που καλλιεργούνται προσδοκίες για κύμα αφίξεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ (CDC) προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα. Προστίθεται έτσι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον ελληνικό τουρισμό σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Στη λίστα που ανακοινώθηκε με τις χώρες που εντάσσονται σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης η Ιρλανδία, το Ιράν και οι Παρθένες Νήσοι, όπως επίσης και μια σειρά άλλων προορισμών.

Στην κατηγορία 4 («αποφύγετε το ταξίδι») περιλαμβάνονται επίσης Λιβύη, Καζακστάν, Ανδόρα, Μάλτα κ.ά.

Η ένταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αποφεύγουν τους συγκεκριμένους προορισμούς. Αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν οφείλουν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στις αρχές Απριλίου οι αμερικανικές αρχές είχαν 34 χώρες στη συγκεκριμένη κατηγορία και εν συνεχεία πρόσθεσαν πάνω από 100 κράτη λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

ΙΚΑΡΙΑ

Μετά τις ΗΠΑ, που έβαλαν τη χώρα μας στην κατηγορία 4 καλώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια, το Ισραήλ επέβαλε επταήμερη ή 14ήμερη καραντίνα από την ερχόμενη Τετάρτη 11 Αυγούστου στους Ισραηλινούς τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, καθώς οι αρχές της χωρας τοποθέτησαν την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και 14 ακόμη χώρες στην κατηγορία «severe travel warning». Η καραντίνα θα αφορά όλους τους τουρίστες, ανεξάρτητα από το εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή όχι. Ο πλήρης κατάλογος των κρατών που εγκρίθηκε να προστεθούν στον κατάλογο έχει ως εξής: Ουκρανία, Ιταλία, Ισλανδία, Εσβατίνι (Σουαζιλάνδη), Ηνωμένες Πολιτείες, Μποτσουάνα, Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία, Τανζανία, Ελλάδα, Μαλάουι, Αίγυπτος, Τσεχία, Γαλλία, Κούβα, Ρουάντα και Τυνησία.

Οι χώρες που βρίσκονται ήδη στη λίστα αυτή είναι: ΗΑΕ, Μιανμάρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Κολομβία, Φίτζι, Μογγολία και Καμπότζη.

Ελλάς, παραπάνω από προορισμός

Πέραν όμως των πυρκαγιών και της μετάλλαξης Δέλτα, ο τουρισμός έχει ακόμη έναν εχθρό, και αυτός είναι η έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας εκ μέρους των αρχών. Αποκορύφωμα υπήρξε το απίθανο περιστατικό στο οποίο ακυρώθηκαν, την περασμένη Τρίτη, και οι τρεις πτήσεις  από την Ικαρία, λόγω ασθένειας του μοναδικού εδώ και χρόνια ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του νησιού. Πλήθος ήταν και τα προβλήματα αλλά και τα παράπονα. Σε καταγγελία που έγινε από επιβάτη αναφέρεται ότι αρρώστησε ο ένας και μοναδικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Ικαρίας και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Δεν υπήρχε κανένας να τον αντικαταστήσει και για να έρθει αναπληρωτής από αλλού αυτό γινόταν μόνο ακτοπλοϊκώς, δηλαδή απαιτούσε χρόνο. Γύρω στα 400 άτομα είχαν ξεμείνει στο αεροδρόμιο και, ενώ η αεροπορική (Aegean) τούς κάλυψε τα έξοδα για διαμονή σε ξενοδοχείο, δεν έβρισκαν για πολλή ώρα δωμάτια διαθέσιμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL