Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Κορωνοϊός / Η Ελλάδα κοκκινίζει, ο τουρισμός βυθίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η Ελλάδα κοκκινίζει, ο τουρισμός βυθίζεται

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ένα βήμα πριν την ολοσχερή κατάρρευσή του βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, καθώς η υγειονομική θωράκιση της χώρας αποδεικνύεται ανεπαρκής. Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εκτιναχθεί πέριξ των 3.000 ημερησίως, με τους ειδικούς να διατυπώνουν ζοφερές προβλέψεις για το προσεχές διάστημα, tour operators και ΜΜΕ των κυριότερων αγορών του ελληνικού τουρισμού έχουν ήδη δείξει κίτρινη κάρτα στον παραθεριστικό προορισμό Ελλάδα, ενώ τα ξενοδοχεία καραντίνας έχουν αρχίσει να γεμίζουν, με συνήθη την πρακτική διακομιδής των φορέων του ιού από το ξενοδοχείο παραθερισμού στο ξενοδοχείο Covid κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας σε τέτοιου είδους περιστατικά. Ανάλογη μεγέθυνση της πληρότητάς τους όμως δείχνουν και τα συμβατικά νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές, όπως, λόγου χάριν, στην Κρήτη, όπου σημειώνονται νέα ρεκόρ νοσηλειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία του νησιού 58 ασθενείς με κορωνοϊό, ήτοι 12 περισσότεροι από ό,τι 24 ώρες νωρίτερα, εκ των οποίων οι 51 νοσηλεύονταν σε μονάδες Covid και 7 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ, με τους περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία Ρεθύμνου (19, εκ των οποίων οι 18 στην μονάδα Covid και ένας στη ΜΕΘ) και "Βενιζέλειο" (16 ασθενείς, εκ των οποίων οι 14 νοσηλεύονταν στη μονάδα Covid και 2 στην ΜΕΘ).

Επισφράγισμα της όλης επιδείνωσης, ειδικά στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές που κινδυνεύουν με τοπικά lockdowns, αποτελεί η κατηγοριοποίηση σε πορτοκαλί επίπεδο άλλων πέντε - πέραν της Μυκόνου - κατεξοχήν τουριστικών περιφερειακών ενοτήτων και δήμων (Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Ιητών, Θήρας και Πάρου) λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Γερμανικός σκεπτικισμός

Όταν η τοπική εφημερίδα της Κάτω Σαξωνίας Kreiszeitung σημειώνει πως "οι Γερμανοί τουρίστες ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτούν την απόφασή τους να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα" εξαιτίας του κορωνοϊού, όταν η Merkur του Μονάχου διαπιστώνει «υπερβολική αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα» σημειώνοντας ότι «μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί», ενώ και ο Spiegel online αναφέρει και πρόσθετους κινδύνους για τον τουρίστα στη χώρα μας, όπως ότι «στην Ελλάδα ξέσπασαν 64 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες" ή ότι "στην Ελλάδα μια σειρά σεισμικών δονήσεων μικρής και μεσαίας έντασης προκαλεί ανησυχία στον κόσμο», είναι ηλίου φαεινότερον ότι το brand name «Ελλάδα» δεν είναι αρκετό ούτε και στη δεύτερη σεζόν που τρέχει υπό συνθήκες πανδημίας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για διακοπές στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν τα σχετικά ρεπορτάζ προέρχονται από τη χώρα η οποία στηρίζει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τον ελληνικό τουρισμό περισσότερο από κάθε άλλη αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού που ενέσκηψε τις τελευταίες ημέρες στον ευρωπαϊκό Νότο έχει μεταβάλει άρδην το τοπίο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται ως εκ τούτου και αυτή στους μεγάλους χαμένους του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Τη χαριστική βολή από γερμανικής πλευράς έδωσε, το απόγευμα της Παρασκευής, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ εντάσσοντας την Ελλάδα στις "χώρες κινδύνου". Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα τους από Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα.

Αποκαρδιωτικά τα στατιστικά στοιχεία

Με βάση τις διεθνείς μετρήσεις, η Ελλάδα ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε 14ήμερη βάση 2η στην Ε.Ε. σε αριθμό θανάτων, με 17,63 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, πίσω μόνον από την Ρουμανία με 81,85, και 6η σε αριθμόν κρουσμάτων, με 71,11 ανά εκατομμύριο, πίσω από Κύπρο (493,13), Πορτογαλία (240,53), Ισπανία (215,12), Ιρλανδία (109,16) και Λουξεμβούργο (82,25). Αλλά και σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων η χώρα μας έφτασε να σκαρφαλώνει στην 4η θέση στην Ε.Ε. Σε μειονεκτική θέση βρίσκεται η Ελλάδα στα ποσοστά εμβολιασμού, με 88,54%, χαμηλότερα των περισσότερων ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών. Πίσω από τη Μάλτα (159,66%, δηλαδή με 159,66 δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους), το Ισραήλ (126,15%), την Κύπρο (99,90%), την Ιταλία (94,63%) και το 90,26% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και στους πλήρως εμβολιασμένους η Ελλάδα βρίσκεται πίσω με 39,7%, χαμηλότερα από Ισραήλ (57,4%), Ισπανία (44,7%) και πάντως όχι με μεγάλη διαφορά από το 38,9% της Πορτογαλίας και το 38,2% της Ιταλίας. Τα χαμηλά ποσοστά του Νότου τρομάζουν τις τουριστικές αγορές του ευρωπαϊκού Βορρά με τα καλύτερα ποσοστά, όπως το 42,7% της Γερμανίας ή το 52,3% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νέο πλήγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Στο μεταξύ, σε νέες ακυρώσεις διακοπών προχωρά η TUI UK έως 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πώς, νωρίτερα, η TUI UK είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει πακέτα διακοπών έως και τις 21 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η TUI UK ανακοίνωσε ακυρώσεις, μεταξύ των οποίων και σε ελληνικούς προορισμούς. Όπως για πτήση και διαμονή σε:

* Σκιάθο που πρόκειται να αναχωρήσουν έως και τις 22 Ιουλίου.

* Πρέβεζα που πρόκειται να αναχωρήσουν έως και τις 24 Ιουλίου.

* Σαντορίνη και Χανιά που πρόκειται να αναχωρήσουν έως και τις 26 Ιουλίου.

* Χαλκιδική, Σάμο και Θάσο που πρόκειται να αναχωρήσουν έως και τις 31 Ιουλίου.

Οι υπόλοιπες ακυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, σε Μαρόκο, Κανάρια Νησιά και τη Μάλαγα της Ισπανίας.

Νοτοπούλου: Υγειονομική ενίσχυση και όχι κλείσιμο νοσοκομείων

Αναφερόμενη στην κακή εικόνα περί τα υγειονομικά, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν θωράκισε τις δομές των τουριστικών προορισμών, δεν μερίμνησε για δωρεάν τεστ, ενώ απέτυχε στην εμβολιαστική στρατηγική», συστήνοντας ρεαλισμό, σωστά και έγκαιρα μέτρα και προτείνοντας «υγειονομική ενίσχυση και όχι κλείσιμο νοσοκομείων, εκτεταμένο testing, επιτάχυνση εμβολιασμών».

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Μόλις το ένα πέμπτο των ξένων αφίξεων του 2019 έχει ανακτηθεί

Μειωμένη, όχι μόνο έναντι του 2019, τελευταίας σαιζόν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και έναντι του 2020 ήταν, έστω και οριακά, η διακίνηση των επιβατών στα αεροδρόμια κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την αεροπορική κίνηση του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ταυτόχρονα, η 2η παραδοσιακή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο, που συνεισέφερε έσοδα άνω του 1% του ΑΕΠ προ πανδημίας, έχει πέσει φέτος τον Ιούνιο στην 6η θέση σε αριθμό αφίξεων.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα όμως διαμορφώνεται το ποσοστό ανάκτησης της επιβατικής κίνησης του 2019 στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, σε αυτά ταξίδεψαν 2,4 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αντιπροσωπεύει μόλις το ένα πέμπτο, και για την ακρίβεια το 22% της κίνησης του 2019, όταν είχαν ταξιδέψει περίπου 11 εκατ. τουρίστες.

Σε σχέση με το 2020, πάντως, καταγράφεται άνοδος κατά 37,8% στο εξάμηνο, οπότε οι επιβάτες εσωτερικού κατήλθαν περίπου σε 1 εκατομμύριο, σημειώνοντας πτώση 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών από το εξωτερικό διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ., με αύξηση 131,2% συγκριτικά με το 2020.

Στα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2021, για τα αεροδρόμια της χώρας, κατοπτρίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στις αερομεταφορές η πανδημία καταγράφοντας πτώση 2,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 η πτώση φτάνει το 72,7%.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το εξάμηνο προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε τους 6.015.373, παρουσιάζοντας πτώση 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν είχαν διακινηθεί 6.188.389 επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 100.257 από τις οποίες 60.244 ήταν εσωτερικού και 40.013 εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 16,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, με 85.790 πτήσεις.

Συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία με το πρώτο εξάμηνο του 2019, όταν οι πτήσεις ήταν 219.442, καταγράφεται πτώση 54,3% και στο σύνολο της επιβατικής κίνησης, που ήταν 22.047.719 το 2019, σημειώνεται πτώση 72,7%.

Στα της επιβατικής κίνησης για τον Ιούνιο στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, οι προορισμοί που βρέθηκαν ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών τον Ιούνιο είναι η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κως και η Κέρκυρα, ενώ μια σχετική κινητικότητα καταγράφηκε και στα Χανιά, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Οι Γερμανοί βρέθηκαν τον Ιούνιο στην πρώτη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων επισκεπτών, με την Πολωνία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, τρίτη τη γαλλική αγορά, ενώ ακολουθούν Ολλανδία και Ιταλία, με το Ηνωμένο Βασίλειο στην έκτη θέση, από δεύτερη μεγαλύτερη παραδοσιακά αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Σημειώνεται ότι τόσο το 2018 όσο και το 2019 οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισέφεραν έσοδα για την ελληνική οικονομία πάνω από 2 δισ. ευρώ ή άνω του 1% του ΑΕΠ της χώρας. Τη δεκάδα συμπληρώνουν Τσεχία, Αυστρία, Ισραήλ (μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα) και Ρουμανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL