Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.3°C31.3°C
1 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.2°C31.4°C
1 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.5°C31.5°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.8°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.5°C29.9°C
0 BF 19%
Υπουργείο Εργασίας / Σκάνδαλο σκοϊλ ελικίκου και με τις εκκρεμείς συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εργασίας / Σκάνδαλο σκοϊλ ελικίκου και με τις εκκρεμείς συντάξεις

ΕΦΚΑ

Σκάνδαλο “σκόιλ ελικίκου”... μυρίζει από μακριά η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ειδικότερα στο σκέλος που αφορά τους επαγγελματίες που θα εμπλακούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Κι αυτό καθώς η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι η πιστοποίηση (των επαγγελματιών) θα ανατεθεί και σε ιδιωτικούς φορείς.  Ό,τι ακριβώς έγινε και με την “τηλεκατάρτιση” για την “επιμόρφωση” των ελευθέρων επαγγελματιών επί υπουργίας Γ. Βρούτση την άνοιξη του 2020 και προκειμένου οι επαγγελματίες να λάβουν το ευτελές ποσό των 400 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών (σκόιλ ελικίκου) έγινε με ανάθεση σε πρόσωπα που φέρονται να αποτελούσαν και προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών.

Τι αναφέρει το άρθρο 4

Τώρα, στην Υπουργική Απόφαση για την πιστοποίηση των επαγγελματιών, και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του Ν. 45891/2.7.2021 “Καθορισμός των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών για την εφαρμογή του άρθρου 255 του Ν. 4798/2021 (Α' 68)”, αναφέρεται:

1. Η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς αντάλλαγμα. Η επιμόρφωση καλύπτει το σύνολο των σχεδίων αποφάσεων και των βεβαιώσεων που συντάσσουν και εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

2. Για την πραγματοποίηση της επιμόρφωσης που παρέχει, ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να συνεργάζεται με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, καθώς και με άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στην επιμόρφωση.

Πάνω από 200 ευρώ η αμοιβή

Σοβαρότατα ερωτήματα προκαλούνται όμως και με άλλες προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης, καθώς όχι μόνο ορίζεται στα 200 ευρώ το “κεφάλι” η (και) αφορολόγητη αμοιβή δικηγόρων, λογιστών και οικονομολόγων που θα μπουν στη διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά η σχετική απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα του επαγγελματία να ζητήσει από τον ασφαλισμένο επιπλέον (των 200 ευρώ) αμοιβή!

Σύμφωνα με την απόφαση, η αμοιβή μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ και τα χρήματα θα τα καταβάλλει ο ΕΦΚΑ στους πιστοποιημένους δικηγόρους, λογιστές και οικονομολόγους που θα εμπλακούν στη διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων από το φθινόπωρο.

Και δωράκι αφορολόγητο...

Η Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα καθορίζει το ύψος της κατ’ αποκοπή αποζημίωσης τόσο για βεβαιώσεις όσο και για σχέδια αποφάσεων συνταξιοδότησης, όπως και το... αφορολόγητο της αμοιβής.

Το τελευταίο ορίζεται στη σχετική απόφαση και οι «πιστοποιημένοι επαγγελματίες» θα έχουν τη δυνατότητα την αποζημίωση που θα λάβουν για τη διεκπεραίωση μιας σχετικής υπόθεσης (π.χ. σχέδιο προσωρινής ή οριστικής απόφασης σύνταξης, κύριας ή επικουρικής) να την καταχωρίσουν ως έσοδο στο σχετικό βιβλίο εσόδων - εξόδων του επαγγελματία που θα διατηρούν.

Όμως η αποζημίωση δεν θα περιλαμβάνεται στις δηλώσεις ΦΠΑ. Θα δηλώνεται στο έντυπο Ε1 ως εισόδημα που εξαιρείται από φόρο και εισφορές και δεν θα δηλώνεται στο έντυπο Ε3!

Ο τιμοκατάλογος των συντάξεων

Όπως είχε αναφέρει η ΑΥΓΗ, η αμοιβή του “πιστοποιημένου επαγγελματία” επιμερίζεται ως εξής:

- Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

- Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία / αίτηση για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

- Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

- Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

- Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του Ν. 2676/1999: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Ξανά τα γνωστά ΚΕΚ;

“Δεκαπέντε μήνες μετά το περίφημο σκάνδαλο ‘σκόιλ ελικίκου’ η κυβέρνηση φαίνεται να μην μαθαίνει από τα λάθη της” σχολιάζει σχετικά με την Υπουργική Απόφαση στην ΑΥΓΗ ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας: “Με Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο κ. Χατζηδάκης δικηγόροι και λογιστές αναμένεται να βρεθούν ενδεχομένως ξανά μπροστά σε φαινόμενα 'Μέτζη του νέουκτη', αφού το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες προβλέπει ότι η πιστοποίηση των επαγγελματιών που θα απασχολούνται στην έκδοση των συντάξεων δύναται να γίνεται και από ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με προγράμματα επιμόρφωσης. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε η κυβέρνηση είναι αδαής είτε επιχειρεί να ευνοήσει ξανά τα γνωστά ΚΕΚ”.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL