Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.9°C17.1°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.0°C18.0°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C8.9°C
0 BF 87%
Ασφαλιστικό Μητσοτάκη / Επιβεβαιώνονται το ριφιφί και ο τζόγος των 78 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό Μητσοτάκη / Επιβεβαιώνονται το ριφιφί και ο τζόγος των 78 δισ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ακόμα και η έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο “αδειάζει” το κυβερνητικό αφήγημα για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, καταλήγοντας στα ίδια βασικά συμπεράσματα που έχουν επισημάνει μια σειρά επιστήμονες και γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης.

Πρώτον, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), εάν το ισχύον σύστημα της επικουρικής μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό «θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 78 δισ.».

Δεύτερον, σημειώνει ότι το δημόσιο επικουρικό σύστημα (που ισχύει σήμερα) “είναι ένα σύστημα σε ισορροπία”, και βιώσιμο μέχρι το 2070.

Τρίτον, όπως αναφέρει αναλυτικά, η μεταφορά των εισφορών σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνεπάγεται ένα κενό που προσεγγίζει το 47% του ΑΕΠ. Και αυτά τα χρήματα (το μεταβατικό κενό των 78 δισ.) θα πρέπει είτε να τα δανειστεί το Δημόσιο αυξάνοντας το κρατικό χρέος είτε να τα στερήσει από τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Τέταρτον, η έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής, επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, όλες τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις διακεκριμένων επιστημόνων, μεταξύ αυτών και του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σ. Ρομπόλη (βλέπε σελ. 16 - 17) υποδεικνύοντας με εύσχημο τρόπο στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο! Κι αυτό καθώς και θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και θα προκαλέσει υπέρμετρη αύξηση του δημόσιου χρέους από το 2040 και μετά και δεν θα διασφαλίσει τις μελλοντικές συντάξεις, ενώ ενδέχεται να βάλει σε κίνδυνο και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Επικουρικά σ’ αυτή την προσέγγιση της ΕΕΑ έρχεται και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ), που σε άλλη μελέτη σημειώνει ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα προκαλέσει επιβάρυνση του ΑΕΠ κατά 2 μονάδες, καθώς θα πρέπει να διατηρηθούν και οι σημερινές επικουρικές συντάξεις στα ίδια επίπεδα. Επομένως, αυτό το κόστος, σημειώνει ο ΟΔΗΧ, θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους.

Ασυλία στα golden boys

Αντί να απαντήσει σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να θεσπίσει το ακαταδίωκτο για τα golden boys που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων τις οποίες θα διαχειρίζεται το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), δηλαδή το νέο ταμείο.

Τους διορισμένους από τον Κ. Χατζηδάκη που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων έρχεται το άρθρο 19 του νομοσχεδίου να τους απαλλάξει προκαταβολικά από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής...».

Πώς θα λειτουργεί το ΤΕΚΑ

“Το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται το ίδιο τις επενδύσεις του και θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες οργάνωσης και στελέχωσης προς τον σκοπό αυτό” αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ενώ “με απόφαση του Δ.Σ. θα καθορίζονται οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις ώστε το ταμείο να συνάπτει συμβάσεις διαχείρισης μέρους των περιουσιακών του στοιχείων και με εξωτερικούς διαχειριστές επενδύσεων”.

Ο διαχειριστής επενδύσεων θα είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ΤΕΚΑ, σύμφωνα με την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική, με σκοπό την επίτευξη των βέλτιστων δυνατών αποδόσεων για τις επενδύσεις του.

Στις αρμοδιότητες του διαχειριστή επενδύσεων περιλαμβάνονται:

α) Η λήψη και η διαβίβαση εντολών του ταμείου σχετικά με ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα και η εκτέλεση των εντολών αυτών για λογαριασμό του ταμείου.

β) Η διαπραγμάτευση για την κατάρτιση συναλλαγών σε ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα.

γ) Η έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και η χρηματοοικονομική ανάλυση σχετικά με συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα κ.λπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ΤΕΚΑ θα διορίζει έναν ή περισσότερους θεματοφύλακες για τη φύλαξη των στοιχείων του ενεργητικού του.

Όπως άλλωστε ορίζει το σχέδιο νόμου, το νέο ταμείο υπάγεται στην εποπτεία τού υπουργείου Εργασίας, καθώς και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Όλα τα λεφτά στο ΤΕΚΑ

Πόροι του ΤΕΚΑ είναι:

* Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.

* Οι αποδόσεις από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.

* Λοιπά έσοδα, πόροι, περιουσιακά στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία και οι πρόσοδοί τους.

* Πόροι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

* Επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για την κάλυψη της δαπάνης που αφορά τις πάσης φύσεως αποδοχές των οργάνων διοίκησης του ταμείου και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ειδικά για την πρώτη πενταετία λειτουργίας του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL