Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.6°C
5 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.6°C30.9°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.9°C32.1°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.8°C29.3°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 51%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκοψε το επίδομα ενοικίου σε ανασφάλιστους υπερήλικες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκοψε το επίδομα ενοικίου σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ)

Στην διακοπή του επιδόματος ενοικίου που χορηγούνταν σε άτομα ή ζευγάρια ανασφάλιστων ηλικιωμένων, χωρίς σύνταξη, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά τους 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ύστερα από πρωτοβουλία της Θεανώς Φωτίου, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το επίδομα αυτό κάλυπτε συνήθως το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου, αφού φθάνει έως και τα 360 €, εξασφαλίζοντας έτσι αξιοπρεπή ενοικιαζόμενη στέγη στους υπερήλικες. Επισημαίνεται ότι το επίδομα χορηγείται ανελλιπώς από το 1985 με βάση διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Αρχικά δινόταν από τους δήμους, και μετά το 2018 ανέλαβε την καταβολή ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την απονομή των προνοιακών επιδομάτων.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ενώ προ 6μήνου η κυβέρνηση επαίρονταν ψευδώς ότι νομοθετεί για πρώτη φορά επίδομα ενοικίου για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, στην πραγματικότητα εδώ και ένα χρόνο έχει διακόψει τη χορήγηση του επιδόματος αυτού που δινόταν ανελλιπώς επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι πολύ χαμηλών εισοδημάτων να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο».

Παράλληλα τονίζουν ότι πριν από έξι μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή ένα νόμο, ισχυριζόμενη ότι νομοθετεί για «πρώτη φορά» κάτι που συνηθίζει, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Ωστόσο στην πραγματικότητα, αποτύπωσε σε νόμο τα όσα περιλαμβάνονταν σε ΚΥΑ με βάση τις οποίες δινόταν το επίδομα στέγασης στους ανασφάλιστους υπερήλικες- και σε όλη την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη αλλαγή, και μάλιστα αρνητική, που έκανε η ΝΔ ήταν ότι αύξησε το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια, αλλαγή που καταδίκασε συλλήβδην όλη η αντιπολίτευση.

Έτσι από τον Ιούλιο του 2020 και ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έχει διακόψει τη χορήγηση από τον ΟΠΕΚΑ σε αυτούς που χρειάζονταν ανανέωση των επιδομάτων με τη δικαιολογία ότι θα λειτουργήσει σύντομα ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα υποβληθούν οι αιτήσεις.

Ένα χρόνο μετά και 6 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων δεν έχει καν τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι ηλικιωμένοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης. 

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτούν τον υπουργό, πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ για το στεγαστικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Επίσης ρωτούν αν θα υποβληθούν ηλεκτρονικά με ευθύνη των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εγγράφως.

Ζητούν παράλληλα να μάθουν πώς θα διασφαλιστεί ότι θα καταβληθεί αναδρομικά το σύνολο των επιδομάτων που δεν έχουν χορηγηθεί και αν θα αποστείλει στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών που παραμένουν σε εκκρεμότητα επίσημη διαβεβαίωση ότι τα επιδόματα θα καταβληθούν στο σύνολό τους, παρακαλώντας τους να μην προβούν σε διαδικασίες έξωσης των ανασφάλιστων υπερηλίκων ενοικιαστών τους;

Αναλυτικά η ερώτηση των 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Ενώ προ 6μήνου η κυβέρνηση επαίρονταν ψευδώς ότι νομοθετεί για πρώτη φορά επίδομα ενοικίου για τους ανασφάλιστους υπερήλικές, στην πραγματικότητα εδώ και ένα χρόνο έχει διακόψει τη χορήγηση του επιδόματος αυτού που δινόταν ανελλιπώς επί ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι πολύ χαμηλών εισοδημάτων να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο»

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, από τον Ιούλιο του 2020, η κυβέρνηση έχει διακόψει τη χορήγηση από τον ΟΠΕΚΑ, των επιδομάτων στεγαστικής συνδρομής προς  ανασφάλιστους υπερήλικες που είχαν μία οποιαδήποτε μεταβολή στη μίσθωση με βάση την οποία ελάμβαναν την επιδότηση (λήξη συμβολαίου, τροποποίηση μισθώματος κ.λπ) και είχαν υποβάλει αιτήσεις για ανανέωση της επιδότησης. Η δικαιολογία είναι ότι το Υπουργείο επρόκειτο να φέρει στη Βουλή νόμο για τη συνέχιση του προγράμματος ο οποίος θα προέβλεπε την υποβολή των αιτήσεων αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εκτός της απόρριψης των ήδη κατατεθειμένων εγγράφων αιτήσεων, δεν γίνονταν δεκτές προς εξέταση και μεταγενέστερες αιτήσεις χορήγησης ή ανανέωσης.

Αυτό το επίδομα ενοικίου αφορά άτομα και ζευγάρια ανασφάλιστων ηλικιωμένων (άρα χωρίς σύνταξη) με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα που είναι αδύνατον να τους εξασφαλίσουν στοιχειωδώς αξιοπρεπή ενοικιαζόμενη στέγη. Καλύπτει συνήθως το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου, αφού φθάνει έως και τα 360 €. Να επισημάνουμε ότι το επίδομα χορηγείται ανελλιπώς από το 1985 με βάση διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Αρχικά δινόταν από τους δήμους, και μετά το 2018 ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την απονομή του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το ν. 4756/20, τον Νοέμβριο του 2020, νομοθέτησε το πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις που περιλάμβαναν οι ΚΥΑ, εμφανίζοντάς το, κατά την προσφιλή της τακτική, ως νέο δικό της πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους, ενώ αύξησε το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια, πρόβλεψη δηλαδή δυσμενέστερη από την έως τότε ισχύουσα που καταδικάστηκε στη Βουλή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ένα περίπου χρόνο από την τελευταία καταβολή του επιδόματος και 6 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου, η πλατφόρμα όπου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Αποτέλεσμα είναι ότι όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι που ελάμβαναν το επίδομα λόγω ακραίας φτώχειας δεν έχουν εισπράξει όλο αυτό το διάστημα ούτε ένα ευρώ και κινδυνεύουν κυριολεκτικά να πεταχτούν στο δρόμο από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τους που δεν μπορούν να μένουν απλήρωτοι επί τόσους μήνες.

Επιπλέον, νέοι δικαιούχοι, που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση επειδή έχουν τεράστια ανάγκη να διατηρήσουν τη μισθωμένη τους κατοικία βοηθούμενοι από το κράτος, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και κινδυνεύουν και αυτοί με έξωση.

Επειδή οι δικαιούχοι του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού διότι διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα, που αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν στέγη

Επειδή είναι τραγικό και αδιανόητο να αντιμετωπίζουν άνθρωποι τρίτης ηλικίας (οι περισσότεροι μάλιστα τέταρτης ηλικίας) κίνδυνο να μετατραπούν σε αστέγους δρόμου από ολιγωρία του κράτους,

Επειδή η απώλεια της στέγης σε αυτή την ηλικία συνιστά ευθέως κίνδυνο ζωής και θανάτου για τους ηλικιωμένους

Επειδή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επαίρεται ότι εφαρμόζει προγράμματα ολοκληρωμένης προστασίας για την τρίτη ηλικία τη στιγμή που με τις αποφάσεις του θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο χιλιάδες νοικοκυριά υπερήλικων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ για το στεγαστικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων;

2. Θα υποβληθούν ηλεκτρονικά με ευθύνη των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εγγράφως ώστε να μην υποστούν μία επιπλέον ταλαιπωρία οι δικαιούχοι, ενώ δεν φέρουν καμία ευθύνη;

3. Πώς θα διασφαλίσει με επίσημη πράξη ότι θα καταβληθεί αναδρομικά το σύνολο των επιδομάτων που δεν έχουν χορηγηθεί από την ημερομηνία της έγγραφης αίτησης σε όσους κριθούν τελικά δικαιούχοι του επιδόματος;

4. Θα αποστείλει στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών των δικαιούχων που παραμένουν σε εκκρεμότητα επίσημη διαβεβαίωση ότι τα επιδόματα θα καταβληθούν στο σύνολό τους παρακαλώντας τους να μην προβούν σε διαδικασίες έξωσης των ανασφάλιστων υπερηλίκων ενοικιαστών τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γκιόλας Δημήτρης

Δρίτσας Θόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χουσεΐν Ζεΐμπέκ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL