Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Lockdown / Η κυβέρνηση αφήνει τις επιχειρήσεις στο έλεος της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Η κυβέρνηση αφήνει τις επιχειρήσεις στο έλεος της κρίσης

ΕΣΤΙΑΣΗ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης. Και μάλιστα την ώρα που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το lockdown θα έχει συνολική χρονική ισχύ τουλάχιστον 4,5 μηνών, αρχής γενομένης από τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες πολλών κλάδων.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής ανεπάρκειας είναι το τι συνέβη στην 6η επιστρεπτέα προκαταβολή. Από 850.000 επιχειρήσεις πάσης φύσεως ζήτησαν επιστρεπτέα προκαταβολή 6 οι 721.396. Το 60% από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για ενίσχυση απορρίφθηκαν. Απορριπτέες ήταν 435.215 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ επιλέξιμες για ενίσχυση κρίθηκαν 286.181 (39,67%). Συνεπώς, είναι πέρα από προφανές ότι η Ν.Δ. δεν αντιλαμβάνεται -αν μη τι άλλο- τις πραγματικές ανάγκες που έχουν ανακύψει στην πραγματική οικονομία.

Κενό ρευστότητας 50 δισ.

Εν τω μεταξύ, στα ύψη παραμένουν οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και για την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας, που τοποθετεί τις ανάγκες στα 16 δισ. ευρώ, όταν «για την προηγούμενη χρονιά το κενό ρευστότητας των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 34 δισ. ευρώ». Σε επίπεδο κλάδων, το εμπόριο και η βιομηχανία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης, με 4,4 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, αντανακλώντας το μέγεθος των κλάδων αυτών. Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει τις πιο πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς αναμένεται να προσεγγίσουν το 40% των πωλήσεων ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Δραματική είναι και η κατάσταση στην εστίαση. Γι' αυτό και οι επιχειρηματίες του κλάδου ετοιμάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου, βάσει απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ενώ ετοιμάζεται προσφυγή της στη Δικαιοσύνη για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος.

Η ακτινογραφία της εστίασης

Είναι γεγονός πως ο κλάδος της εστίασης αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος), ενώ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ, περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Παράλληλα, το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Είναι βέβαιο πως υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εφόσον αρθούν και δεν επεκταθούν τα όποια μέτρα στήριξης έχει λάβει η κυβέρνηση.

Οι δυσκολίες στον τουρισμό

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην τουρισμό. Ο κλάδος θα εξακολουθήσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τις πωλήσεις να παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019 το 2ο εξάμηνο (κατά 38% για τα ξενοδοχεία και κατά 15% για την εστίαση), σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, η μερική ανάκαμψη έναντι του 2020 (σχεδόν 50% σε ετήσια βάση) εκτιμάται ότι θα επιτρέψει το άνοιγμα της πλειονότητας των ξενοδοχείων κατά τη θερινή τουριστική περίοδο - επιτυγχάνοντας πληρότητες της τάξης του 45% (αντίστοιχα με τις επιδόσεις του 60% των ξενοδοχείων που άνοιξαν το καλοκαίρι του 2020).

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν μεγαλύτερη ενίσχυση από την πλευρά της Ν.Δ. Κάθε μελλοντική στήριξη ή συνέχιση υφιστάμενης από τον Απρίλιο και μετά θα πρέπει να είναι απόλυτα στοχευμένη, με υψηλούς κόφτες που θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστά απομείωσης τζίρου (που μπορεί να φτάνουν και το 50%) και μεγάλες χρονικές περιόδους σύγκρισης, οι οποίες πρέπει να είναι το διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019. Το παραπάνω ζητάει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, διότι εκτιμά ότι μόνο έτσι θα διασφαλίσει ο κλάδος τα αναγκαία εργαλεία επανεκκίνησης, που θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει την πορεία του προς την επάνοδο στα προ πανδημίας επίπεδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL