Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.3°C11.1°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C8.3°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
2.8°C9.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.6°C11.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
7.0°C7.0°C
1 BF 87%
ΕΛΤΑ / Τα αδειάζουν από προσωπικό για να τα ξεπουλήσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΤΑ / Τα αδειάζουν από προσωπικό για να τα ξεπουλήσουν

ΕΛΤΑ

Ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση οδεύουν τα ΕΛΤΑ, τα οποία επιχειρούν να ξεφορτωθούν, μέσω εθελουσίας εξόδου, μέχρι 2.000 εργαζόμενους, ώστε να παραδοθούν σε ιδιώτη με τους πιο ευνοϊκούς όρους.

Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και μπήκε σε εφαρμογή με fast track διαδικασίες από την 1η Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε τυπικά την Παρασκευή και απευθυνόταν σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών.

Το πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών, ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας κάθε εργαζόμενου, ενώ ειδική πρόβλεψη επίσης γίνεται για τους εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Ο διακηρυγμένος στόχος της εθελουσίας από την πλευρά των ΕΛΤΑ είναι η αποχώρηση 2.000 εργαζομένων στο πλαίσιο ενός «ευρύτατου μετασχηματισμού» της εταιρείας με στόχο «να γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα ανεξάρτητη, επιχειρηματικά ευέλικτη, οικονομικά βιώσιμη και επιχειρησιακά ανταγωνιστική».

Η εθελουσία, ωστόσο, συνιστά μία μόνο από τις ενέργειες της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των ταχυδρομείων, καθώς ο δρόμος είχε ανοίξει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν με νομοθετική παρέμβαση στο νόμο για την περιστολή του λαθρεμπορίου (Ν. 4758/202) πέρασε ρυθμίσεις για τη μετακίνηση του «πλεονάζοντος προσωπικού», τόσο εντός του ομίλου όσο και σε φορείς υποδοχής του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ.

Το σχέδιο για την «ελάφρυνση» του οργανισμού από «πλεονάζοντες εργαζόμενους» προχώρησε παράλληλα με την εκπόνηση του νέου οργανογράμματος διανομής του ομίλου, που προβλέπει κατάργηση και συγχώνευση περιφερειακών διοικήσεων και την αναδιάρθρωση του δικτύου.

Να επισημάνουμε ότι στον ίδιο νόμο η κυβέρνηση καθόρισε και το ποσό της καθολικής υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο θα λάβει μαζεμένο ο όμιλος, σε 15 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) κατ’ έτος για την περίοδο 2013 - 2021, άρα συνολικά σχεδόν 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ στην οποία προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ (όπου έχουν υπαχθεί τα ΕΛΤΑ) μετά και την αποχώρηση της Eurobank, συνθέτοντας την εικόνα μιας «πολύφερνης εταιρείας» για τους μελλοντικούς αγοραστές.

Σημαντική επίσης πρόβλεψη στον νόμο είναι η δυνατότητα που παρέχεται στη διοίκηση για την ανάθεση συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών άνω και κάτω των χρηματικών ορίων, κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία για την ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, με βάση τον Κανονισμό  Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της εταιρείας, που θα καταρτιστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΑ Α.Ε.

Στο ίδιο πλαίσιο μείωσης του εργατικού κόστους, τέλος, τον Ιανουάριο υπεγράφη και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που περιλαμβάνει περικοπές των αποδοχών κατά 8%, αλλά και κατάργηση σειράς επιδομάτων για τους εργαζομένους, που «ψαλιδίζουν» περαιτέρω τις αποδοχές τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL