Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.7°C
1 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.1°C15.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
6.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.0°C20.0°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.0°C12.2°C
1 BF 71%
Εκκρεμείς συντάξεις / Η δεύτερη ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκκρεμείς συντάξεις / Η δεύτερη ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ

Κτίριο του ΕΦΚΑ
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τι κρύβει το "μαύρο κουτί" με τις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που ταλανίζει την κυβέρνηση τους τελευταίους είκοσι μήνες; Πώς οι δικαιούχοι, που στην πλειονότητά τους δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη, πλησιάζουν πλέον τους 500.000, ενώ περισσότεροι από 60.000 περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους πάνω από πέντε χρόνια;

Η αναγνώριση του προβλήματος από τον Κωστή Χατζηδάκη συνδυάστηκε με την ανάθεση του εγχειρήματος στον οικονομολόγο (πρώην συντονιστή των ομάδων που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ., project manager για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας) Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της νεοσύστατης Ομάδας  Έργου, η οποία θα είναι αρμόδια για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν φαίνεται τόσο εσπευσμένη, παρότι δείχνει σε έναν βαθμό και επικοινωνιακό πανικό, κάτι που φάνηκε και με την πρόσφατη εξαγγελία Χατζηδάκη για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης 384 ευρώ, λόγω του μεγέθους που απέκτησε το θέμα των εκκρεμοτήτων τους τελευταίους 20 μήνες.

Η τοποθέτηση project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις έρχεται και για να σκεπάσει το μεγάλο φιάσκο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που δεν είναι άλλο από την περίφημη "ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ", πάνω στην οποία η κυβέρνηση στήριζε το προηγούμενο διάστημα τις ελπίδες της για την επίλυση του προβλήματος.

10,7 εκατ. φάκελοι στα υπόγεια

Η πλήρης κατάρρευση του πρώτου εγχειρήματος έφερε τη στενή συνεργασία του e-ΕΦΚΑ με γνωστή μεγάλη ελληνική εταιρεία στον χώρο του software - hardware. Ωστόσο φαίνεται ότι η δεύτερη ψηφιοποίηση είχε δρομολογηθεί εδώ και έξι μήνες και, όπως αναφέρουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής εξειδικευμένα στελέχη του ΕΦΚΑ που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα, "τώρα ανασύρονται 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων σε ταμεία που απορρόφησε ο ΕΦΚΑ για να μετατραπούν σε ψηφιακά αρχεία και να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ψηφιοποίηση του αχανούς χάρτινου αρχείου των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα τέλη του 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη στον e-ΕΦΚΑ το έργο «Ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής Σύνταξης στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ».

Το έργο έχει κύριο αντικείμενο τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών απονομής σύνταξης του e-ΕΦΚΑ, την ανάπτυξη εφαρμογών για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών αυτών και την ψηφιοποίηση στοιχείων ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων διαφόρων πρώην φορέων.

Το υλικό που ψηφιοποιείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προέρχεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, από το πρώην ΙΚΑ και αφορά κατά προτεραιότητα ασφαλισμένους οι οποίοι εκτιμάται ότι επίκειται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η ψηφιοποίηση γίνεται σε κτήριο ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την εκτέλεση ψηφιοποιήσεων μεγάλης κλίμακας με την απασχόληση περίπου 100 καταχωρητών - ψηφιοποιητών.

Με το νέο έργο, που αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται πως θα ψηφιοποιηθούν περίπου 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων στους εξής, συνολικά 14, πρώην ασφαλιστικούς φορείς: ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Θεσσαλονίκης (ΤΣΕΥΠΘ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Δ/νση Α' (ΤΣΠΕΑΘ), Β' (ΤΑΙΣΥΤ), Γ' (ΤΑΤΤΑ) και Δ' (ΤΣΕΥΠ), ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΝΠΥ, ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΕΤΑΑ-ΤΑΣ και ΤΑΤ & ΠΑΜΕ-ΤΑΤ.

Οι εκκρεμότητες και η "γαλάζια" ΠΟΣΕ - ΙΚΑ

Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΕΦΚΑ, το σοβαρό πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις το χρεώνεται η σημερινή ηγεσία του ΕΦΚΑ που ανέλαβε τον Μάιο του 2019. "Τώρα θυμήθηκε να τρέξει τις εκκρεμότητες 2017-2018... αφού οι εκκρεμότητες έχουν φουσκώσει, και για αυτό βέβαια δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία. Η διοίκηση έχει την ευθύνη για την παντελή έλλειψη οργάνωσης και όποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί μετακινείται αμέσως"!

"Δυστυχώς", όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, «τον χειρότερο ρόλο παίζει το συνδικαλιστικό όργανο του πρώην ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), που αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως και δρουν ως γαλάζιοι υπάλληλοι... Δεν βγαίνει τίποτε από αυτά προς τα έξω, αφού το τ. ΙΚΑ, ως μεγαλύτερος οργανισμός, έχει καταπιεί τα υπόλοιπα ταμεία...

Χαρακτηριστικό της ανοργανωσιάς είναι το ότι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο e-ΕΦΚΑ ζήτησε από συνταξιούχους αγρότες που είχαν υποβάλει χειρόγραφες αιτήσεις συνταξιοδότησης να επαναλάβουν τη διαδικασία ψηφιακά, ώστε το σύστημα να μην προβεί σε διπλές εκκαθαρίσεις και προκύψει το απόλυτο μπάχαλο"...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL