Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
-0.3°C4.0°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
-2.5°C2.4°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
5.0°C5.5°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.9°C7.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
0.0°C2.9°C
3 BF 100%
Lockdown / Άνοιγμα της αγοράς με αγωνία και απώλειες 5 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Άνοιγμα της αγοράς με αγωνία και απώλειες 5 δισ.

Κατάστημα με εκπτώσεις

Πρεμιέρα με μεγάλη αγωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους έκανε χθες το λιανεμπόριο στη χώρα, μετά από lockdown 72 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπου το λιανεμπόριο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, υπό τους σημερινούς όρους, η απώλεια τζίρου θα φτάσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι ήδη έχει υπάρξει μία απώλεια 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο των εορτών του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τώρα, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι ο τζίρος της παρούσας εκπτωτικής περιόδου θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όταν κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο συνολικός κύκλος εργασιών άγγιξε τα 5 δισ. ευρώ.

Η πρεμιέρα των εμπορικών καταστημάτων από χθες, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, συνοδεύεται από διευρυμένο ωράριο, καθώς τα μαγαζιά θα λειτουργούν προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ φαίνεται πως υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν αγορές ή να ρυθμίσεις υποθέσεις οι οποίες είχαν “παγώσει” από την ξαφνική διακοπή τού click away στις αρχές Ιανουαρίου. Επίσης, προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Πώς γίνεται η μετακίνηση

Εν τω μεταξύ, ρολά ανέβασαν επίσης και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες, που δέχονται τους πελάτες μόνο έπειτα από ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση των καταναλωτών γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2, ενώ στη συνέχεια έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν της αγορές τους. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. ενώ για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων, είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Προβλέπεται ακόμη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία. Εξαίρεση αποτελούν οι επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές, όπου τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away, ενώ τα κομμωτήρια παραμένουν κλειστά.

Ανησυχία για την πανδημία

Ταυτόχρονα, το άνοιγμα των καταστημάτων και μάλιστα χωρίς ραντεβού (click in shop), όπως είχε προαναγγείλει αρχικά η κυβέρνηση, προκαλεί εύλογες ανησυχίες για υποτροπή της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχτηκε πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που μπορεί να παραμείνει μικρή εάν τηρηθούν τα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο έπρεπε να ανοίξει με τη διαδικασία των ραντεβού, γι’ αυτό και τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πηγαίνουν τις ώρες αιχμής για ψώνια και οι καταστηματάρχες θα πρέπει να απαιτούν από τους πελάτες να τηρούν τα μέτρα. «Θα δούμε σε δύο εβδομάδες που θα αποτυπωθεί το άνοιγμα της αγοράς και αν δούμε αύξηση 20%-25 %, τότε σε έναν μήνα θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση» σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης προειδοποίησε ότι, εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, αυτή θα χαρακτηριστεί «κόκκινη» και για τα καταστήματα θα ισχύει αποκλειστικά η μέθοδος του click away.

Ανοίγουν και τα χιονοδρομικά

Την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί και το πράσινο φως για το άνοιγμά τους, όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα, με την προϋπόθεση να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ δεν προβλέπεται προς ώρας να υπάρξει άνοιγμα της εστίασης. Είναι γεγονός πως η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική. Κι αυτό καθότι υπάρχουν 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο, όπως αναφέρουν θεσμικοί εκπρόσωποι του συγκεκριμένου τομέα, ενώ στον κλάδο απασχολούνται 330.000 εργαζόμενοι. Ουσιαστικά, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα οι συνεργάτες της εστίασης που επηρεάζονται φτάνουν το 1 εκατομμύριο, κάτι το οποίο δείχνει το μέγεθος της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται κοινωνία και οικονομία.

Απουσία στήριξης

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως η κυβέρνηση δεμ φαίνεται να είναι διατεθειμένη να στηρίξει ουσιαστικά κλάδους οι οποίοι πλήττονται σε υψηλό βαθμό, όπως και εργαζόμενους. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που διαρρέει ότι και το 2022 θα υπάρξει ευρωπαϊκή ευελιξία στα δημοσιονομικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL