Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C6.1°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.3°C6.0°C
5 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
3 °C
-1.7°C7.0°C
1 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.1°C9.0°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
3.0°C3.0°C
1 BF 60%
ΕΛΤΑ / Η κυβέρνηση φέρνει μειώσεις μισθών και εθελούσια έξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΤΑ / Η κυβέρνηση φέρνει μειώσεις μισθών και εθελούσια έξοδο

ΕΛΤΑ
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μειώσεις μισθών, στα πλαίσια του «εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους» και εθελούσια έξοδο 2.000 εργαζομένων (από τους 5.600) φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό» των ΕΛΤΑ, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Πιερρακάκη δρομολογείται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

  • «ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,
  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,
  • η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,
  • η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια μιας νέας εταιρικής κουλτούρας, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης ξεκαθαρίζει ότι «δε θα ανεχθούμε την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων όπως στις τράπεζες, την πρόσληψη νέων υποαμοιβόμενων και ευέλικτων εργαζομένων εκτός ΑΣΕΠ όπως στη νέα ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή “μετακλητά golden boys’ λαμβάνουν προκλητικές αμοιβές».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το μέλλον των ΕΛΤΑ, δεν είναι ούτε η απαξίωσή τους, ούτε η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι χρειάζεται «η εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και αξιοποίησης του δικτύου, πάντοτε υπό δημόσιο έλεγχο, που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, ακόμα και εκεί που η αγορά δεν έχει κέρδος, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μ. Κάτση:

«Σήμερα με κοινή ανακοίνωση οι συναρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Πιερρακάκης και Σταϊκούρας παρουσίασαν τις  παρεμβάσεις  για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ.

Τα ΕΛΤΑ χρειάζονταν άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις τις οποίες είχαμε επισημάνει εγκαίρως ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση ετεροχρονισμένα αναγνώρισε ότι πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας που πρώτη φορά νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των οφειλών από φορείς του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ, πληρώνοντας αρχικά 90 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013-2018 και εισπράττοντας 45 εκατ. ευρώ οφειλών αντίστοιχα. Η ολιγωρία αυτή στοίχισε ακριβά στα ΕΛΤΑ που δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την εκτόξευση της ζήτησης σε δέμα και ηλεκτρονικό εμπόριο την περίοδο της πανδημίας, όπως έπραξαν οι ιδιώτες ανταγωνιστές.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούμε πως η ανακοινωθείσα χρηματοδοτική παρέμβαση του κράτους στην εξυγίανση των ΕΛΤΑ με την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ένα σκληρό μάθημα στους νεοφιλελεύθερους που βλέπουν την ιδεοληψία "όλα τα ρυθμίζει το αόρατο χέρι της αγοράς" να καταρρέει. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς περί των κρατικών ενισχύσεων. Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τις λεπτομέρειες υλοποίησης και κυρίως για το σχέδιο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ την επόμενη μέρα.

Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η καθολική εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας με αξιόπιστες υπηρεσίες αλλά και η βιωσιμότητα της επιχείρησης, υπό δημόσιο έλεγχο, σε έναν κλάδο με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές κυρίως στις ταχυμεταφορές. Είναι κόκκινη γραμμή, το σχέδιο αυτό να μη συνοδεύεται από κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ στην επικράτεια και διατήρηση της παρουσίας του δικτύου ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας παρέχοντας αξιόπιστες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές. Δε θα ανεχθούμε την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων όπως στις Τράπεζες, την πρόσληψη νέων υποαμοιβόμενων και ευέλικτων εργαζομένων εκτός ΑΣΕΠ όπως στη νέα ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή "μετακλητά golden boys" λαμβάνουν προκλητικές αμοιβές. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τους εργαζομένους των ΕΛΤΑ για τους όρους μιας γενναίας εθελουσίας εξόδου. 

Το μέλλον των ΕΛΤΑ, δεν είναι ούτε η απαξίωσή τους, ούτε η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Απαιτείται η εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και αξιοποίησης του δικτύου, πάντοτε υπό δημόσιο έλεγχο, που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, ακόμα και εκεί που η αγορά δεν έχει κέρδος, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL