Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C6.1°C
1 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.7°C4.0°C
6 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-0.6°C6.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C9.0°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
2.8°C2.8°C
1 BF 57%
Σκυλακάκης / Παραδοχή ότι η κυβέρνηση κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για χάρη των αγορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκυλακάκης / Παραδοχή ότι η κυβέρνηση κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για χάρη των αγορών

Σκυλακάκης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ύπαρξη αβεβαιότητας στον προϋπολογισμό, παραδέχθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ εμμέσως δήλωσε ότι η κυβέρνηση δημοσίευσε αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία καθώς «τις προβλέψεις σου τις ακούν και οι αγορές. Αν προβλέπεις ότι θα καταστραφείς μπορούν να σε καταστρέψουν με μεγάλη ταχύτητα και οι ίδιες».

Ο ίδιος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αποτυχία των εκτιμήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως θα έπεφτε έξω στις προβλέψεις αλλά «πρέπει να κάνεις ρεαλιστικές προβλέψεις, όμως προς το αισιόδοξο κομμάτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές εβδομάδες νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η ύφεση θα είναι μονοψήφια.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού δε δίστασε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση αναφορικά με την κριτική περί μηδενικών δαπανών στήριξης στην υγεία και στην οικονομία, λέγοντας μάλιστα ότι «κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι».

Την ίδια ώρα το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως η σημαντικότερη αβεβαιότητα είναι τα έσοδα, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Έ. Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός μηδενικής στήριξης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα

Ο προϋπολογισμός του 2021 διαψεύδει τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ισχυρής ανάκαμψης την επόμενη χρονιά επεσήμανε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προβλέπεται ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021. Η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και μόλις το 40% των απωλειών λέτε πια ότι θα αποκατασταθεί. Πού είναι η ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;».

Η ίδια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις χαμηλές δαπάνες του προϋπολογισμού αναφορικά με τη στήριξη της Υγείας.

«Μηδενικές είναι οι δαπάνες για εξοπλισμό, υποδομές, αναλώσιμα και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Μηδενική η ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, εποχικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μακροχρόνια ανέργους, πολιτισμό, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις -ακόμα και με το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής-, μισθωτούς για το 2021, μόνο το επίδομα αναστολής του Δεκεμβρίου 2020 που θα το πληρώσετε καθυστερημένα όπως πάντα. Πίσω από κάθε μηδενικό σας βρίσκονται οι ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, που μ’ αυτές τις επιλογές φτωχοποιούνται», τόνισε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ομιλία της Ε. Αχτσιόγλου:

«Ο προϋπολογισμός του 2021 συζητείται σε μία δραματική συνθήκη, ανθρωπιστικής καταστροφής και υγειονομικής τραγωδίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης και η ευθύνη βαραίνει ακέραια τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Η χώρα είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, το οποίο η κυβέρνηση ακύρωσε πλήρως, επιδεικνύοντας μία εγκληματική αδράνεια στα πλέον κρίσιμα μέτωπα, με πρώτο και κύριο την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου δώσατε στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόλις 144 εκατ. παραπάνω από ότι θα δίνατε αν δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό μαρτυρά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Αν προσθέσει κανείς τα λίγα επιπλέον που προβλέπετε ότι θα δώσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς για υλικά και έκτακτο προσωπικό, δεν θα φτάσουν τα 300 εκατ. Τούτο μας φέρνει στον πάτο της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ. Αφήστε λοιπόν τις ιστορίες περί 786 εκατ. και τις διάφορες αλχημείες που επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Το 2020 η ΝΔ ακολούθησε μία πολιτική μη ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, με μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση. Κι αυτό ενώ είχε όλες τις δυνατότητες να πράξει αλλιώς. Λόγω αυτών που παρέλαβε: buffer 37 δισ. και ρυθμισμένο χρέος. Λόγω της άρσης του συμφώνου σταθερότητας και του προγράμματος της ECB –πρωτόγνωρης ρευστότητας.

Μέχρι και τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 6,7 δισ., ούτε 14 ούτε 24,  από τα οποία τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια», ήδη «πριν το δεύτερο λοκ-ντάουν: το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 4 δισ. και ο μέσος μισθός κατά 10%, πάνω 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός εργασίας, το 12% των εργαζομένων λαμβάνουν μισθό κάτω από 200 ευρώ –έχουν δεκαπλασιαστεί- και μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμη για λουκέτο.

Στον προϋπολογισμό, προβλέπεται ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021. Η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και μόλις το 40% των απωλειών λέτε πια ότι θα αποκατασταθεί. Πού είναι η ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;.

Η κυβέρνηση βασίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 στην εκ νέου θετική προοπτική της αγοράς εργασίας. Ποια πολιτική σας συμβάλλει σε αυτή; Οι απλήρωτες υπερωρίες; Η κατάργηση του 8ώρου που φέρνει το νέο νομοσχέδιο; Οι προσλήψεις ανέργων ακόμα και με μισθό 200 ευρώ; Οι αναστολές εργασίας; Το μοντέλο μισή δουλειά με μισό μισθό του αποτυχημένου προγράμματος Συν-Εργασία;

Η μη στήριξη των μακροχρόνια και συνολικά των μη επιδοτούμενων ανέργων; Αυτά τα μέτρα οδήγησαν στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Το 2021, προβλέπεται μηδενική στήριξη σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, σε ολόκληρους τομείς και κλάδους. Μηδενικές είναι οι δαπάνες για εξοπλισμό, υποδομές, αναλώσιμα και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Μηδενική η ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, εποχικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μακροχρόνια ανέργους, πολιτισμό, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις -ακόμα και με το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής-, μισθωτούς για το 2021, μόνο το επίδομα αναστολής του Δεκεμβρίου 2020 που θα το πληρώσετε καθυστερημένα όπως πάντα. Πίσω από κάθε μηδενικό σας βρίσκονται οι ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, που μ’ αυτές τις επιλογές φτωχοποιούνται.

Στις αγωνίες τους, απαντάτε με την απειλή του νέου πτωχευτικού και με το να  “παρκάρετε” απροσδιόριστα 3 δισ. σε ένα “αποθεματικό για την πανδημία” και να ομολογείτε, για ακόμη μια φορά, ότι θα πορευτείτε βλέποντας και κάνοντας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που νιώθει ασφαλής με αυτά τα “παρκαρισμένα” 3 δισ. Ιδίως με το βεβαρυμμένο ιστορικό σας και τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε στα ΜΜΕ της “λίστας Πέτσα”, στις “μάσκες αλεξίπτωτα” και τις άλλες αρπαχτές τύπου “σκόιλ ελικικού”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Η ΝΔ υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο αποτυπώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού, πλήρως ελαστικοποιημένου, εργατικού δυναμικού.

Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου που υπηρετεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL