Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.8°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.0°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.6°C17.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C19.4°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.0°C13.3°C
1 BF 93%
Fraport / Αναστολή για τα ληξιπρόθεσμα, μέσω Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fraport / Αναστολή για τα ληξιπρόθεσμα, μέσω Μαξίμου

Νέα αναστολή και παράταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Fraport προς το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση, στερώντας τα δημόσια ταμεία από πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μια κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία και την κοινωνία.

Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχει λάβει ήδη μια αναστολή πληρωμών των υποχρεώσεων της προς το Δημόσιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1.5.2020 (αναστολή της εισφοράς και της αμοιβής παραχώρησης του 2019), ποσό που αγγίζει τα 44 εκατ. ευρώ και θα ήταν απαιτητά από τον περασμένο Μάρτιο. Έτσι, με τη ρύθμιση της ΠΝΠ, που ακολουθεί ενεργοποίηση άρθρων της σύμβασης για δυσμενή συμβάντα (αρθ. 45) και γεγονότα ανωτέρα βίας (αρθ. 25), η εξόφληση παρατάθηκε για τον Οκτώβριο, που, όπως φαίνεται, πάλι δεν θα αποπληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποχρεώσεων που θα ανασταλούν εκ νέου θα συμπεριληφθεί και η ετήσια εισφορά και αμοιβή παραχώρησης των 14 αεροδρομίων και για το 2020.

Το θέμα της νέας αναστολής συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Fraport Στέφαν Σούλτε, του αντιπρόεδρου του Δ.Σ. της Fraport Greece Χρήστου Κοπελούζου και του διευθύνοντος συμβούλου της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως απουσίαζε οποιοσδήποτε εκπρόσωπος του υπ. Μεταφορών, με το πιθανό επιχείρημα ότι παραχωρητής είναι το ΤΑΙΠΕΔ να μοιάζει ιδιαιτέρως φτωχό, καθώς το υπ. Μεταφορών παραμένει από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου η αρμόδια κρατική αρχή για τις αερομεταφορές. Σύμφωνα με τη λιτή κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στη διάρκεια αυτής «εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης για τα εκκρεμή ζητήματα και καταγράφηκε κοινή κατανόηση για τη συνέχιση και τη διεύρυνση των σχετικών επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μια φιλοεπενδυτική και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση διασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση των μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πολλά σχετικά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κυβερνητική γραμμή για αμοιβαία επωφελή λύση, η τελευταία αποδιδόταν στη μη ενεργοποίηση των άρθρων για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την πλευρά της Fraport για διαφυγόντα κέρδη, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνταν, ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τέτοια διεκδίκηση θα προϋπέθετε την ενεργοποίηση του άρθρου 30 για «γεγονός ευθύνης Δημοσίου», το οποίο είναι ευλόγως διάτρητο και η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον είχε τη βούληση, θα μπορούσε εύκολα να αμφισβητήσει λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών. Αυτή η επιλογή προς το παρόν δεν φαίνεται να πριμοδοτείται, αλλά παρέχεται η εύκολη λύση της παράτασης, αφήνοντας πάντως πολλά ερωτηματικά για τη διάρκειά της, καθώς και σε ποιες άλλες παραχωρήσεις προέβη ο Κυρ. Μητσοτάκης προς όφελος της γερμανικής εταιρείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL