Live τώρα    
Έρευνα της διαΝΕΟσις / Μειωμένο αλλά πάντα υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα της διαΝΕΟσις / Μειωμένο αλλά πάντα υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα

Μειώθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά το 2016, το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. Αυτό κατήλθε στο 13,6% από 15% το 2015, πλην όμως παραμένει υψηλό, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, και πάντως είναι πολλαπλάσιο του 2,2% που εμφάνιζε η χώρα το 2009, τελευταία χρονιά πριν από τα Μνημόνια.

2,9% συνταξιούχοι, 0,6% υπάλληλοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών!

Όπως προκύπτει από έρευνα της διαΝΕΟσις, αν και το ποσοστό ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί σε σχέση με το 2015, 1.488.714 Έλληνες εξακολουθούν να παραμένουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με τους 7 στους 10 από αυτούς να είναι άνεργοι (68,5%) και τους 2 στους 10 (20,6%) αυτοαπασχολούμενοι. Ποσοστό 2,9% των ατόμων που παραμένουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας είναι συνταξιούχοι ενώ το 0,6% περιλαμβάνει υπαλλήλους Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Η ακραία φτώχεια πλήττει κυρίως τους νέους

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά ακραίας φτώχειας μειώθηκαν για τρίτη χρονιά το 2016 καθώς διαμορφώθηκαν στο 13,6% έναντι 15% το προηγούμενο έτος, 15,7% το 2014 και 17,1% το 2013.

Από την ανάλυση της διαΝΕΟσις προκύπτει ότι η ακραία φτώχεια πλήττει κυρίως τους νέους καθώς το 22,6% έχει ηλικία 18-29 ετών και το 15,4% ηλικία έως 17 ετών.

Προτάσεις της έρευνας

Οι ανανεωμένες προτάσεις της διαΝΕΟσις για την αντιμετώπιση του φαινομένου εστιάζουν κυρίως σε ένα σχέδιο ενδυνάμωσης που αφορά το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και περιλαμβάνουν:

1. Tην επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

2. Tην αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.

3. Tη θεσμοθέτηση του επιδόματος ενοικίου για δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Η αθροιστική επίδραση της προτεινόμενης δέσμης μέτρων θα:

* Βοηθούσε 163.800 άτομα να υπερβούν το όριο της ακραίας φτώχειας.

* Συνέβαλε στη μείωση του συνολικού χάσματος ακραίας φτώχειας κατά 14%.

* Τετραπλασίαζε το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

* Αύξανε κατά 50% το ποσό του επιδόματος τέκνων.

* Παρείχε πρόσθετη στήριξη σε ενοικιαστές πολύ χαμηλού εισοδήματος.

Ο πρόσθετος αριθμός ωφελουμένων θα έφτανε τα 415.500 άτομα (3,8% του πληθυσμού). Οι λύσεις που προτείνει η διαΝΕΟσις έχουν δημοσιονομικό κόστος 830 εκατ. ευρώ ή 0,47% του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0