Η απόκλιση μεταξύ κατανάλωσης (αύξηση 5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2016) και διαθεσίμου εισοδήματος (μείωση 2,1% το ίδιο διάστημα), είναι ταυτόσημη με την επιδείνωση της ήδη αρνητικής αποταμίευσης, σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, στο οποίο δεν βλέπει βιώσιμη ανάπτυξη τη φετινή χρονιά.
Το παράδοξο αυτό γεγονός ο ΣΕΒ το αποδίδει στη χρησιμοποίηση πόρων που έχουν ήδη αποσυρθεί στο παρελθόν από τις τράπεζες ή προέρχονται από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Ενώ αφήνει και ένα ακόμη ενδεχόμενο, αυτό να οφείλεται στην ένταση της φοροδιαφυγής, αφενός λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, αφετέρου λόγω της αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων από την εντονότερη χρήση καρτών στις συναλλαγές, μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο ΣΕΒ, “η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική και, εάν συνεχισθεί, δεν προοιωνίζεται βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017”.
Στο ίδιο δελτίο ο Σύνδεσμος επανέρχεται και στο θέμα της φορολογίας σημειώνοντας πως “η υπερφορολόγηση έχει κοντά πόδια καθώς το άρμεγμα των πιο παραγωγικών νοικοκυριών δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ. Όχι μόνο η αποταμίευση γίνεται όλο και πιο αρνητική και αργά ή γρήγορα οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν πλήρως, αλλά και οι παραγωγικοί άνθρωποι με τις καλύτερες εργασιακές εξειδικεύσεις είτε αναγκάζονται -εφόσον μπορούν- να αποκρύπτουν εισοδήματα, είτε μεταναστεύουν για να φτιάξουν τη ζωή τους μακριά από το δημευτικού χαρακτήρα φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας”.
Ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει πως “το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές, επί ζημία των δυναμικότερων και πιο εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας”.