Ανοιχτή και για το ρωσικό αέριο είναι η διαθεσιμότητα χωρητικότητας του αγωγού ΤΑΡ, καθώς η διέλευση αερίου από τρίτους, που προβλέπεται, πραγματοποιείται μέσω διαγωνισμών και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Τα ανωτέρω ανέφεραν στελέχη της κοινοπραξίας του ΤΑΡ, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την Gazprom, επισημαίνοντας ότι στόχος του αγωγού είναι να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.
Επισημάνθηκε η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και η σημασία του για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ 1.900 άτομα και πάνω από 150 ελληνικές εταιρείες εμπλέκονται στην κατασκευή του.
Αναφέρθηκε δε ότι η πολύ θετική εμπειρία από το έργο είναι το μήνυμα που μεταφέρει διεθνώς η κοινοπραξία από την επένδυση στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά στους επενδυτές “ναι, ελάτε να επενδύσετε”.
Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχει γίνει προετοιμασία του εδάφους σε μήκος 200 χιλιομέτρων, έχουν συγκολληθεί 100 χιλιόμετρα αγωγού, 40 χιλιόμετρα έχουν τοποθετηθεί στο υπέδαφος, ενώ σε μήκος 20 χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και η αποκατάσταση του εδάφους.
Ο αγωγός, με συνολικό μήκος στην Ελλάδα 550 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, αναμένεται να είναι έτοιμος 1/1/2020.