Live τώρα    
ΤτΕ: Στα 3,97 δισ. Ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤτΕ: Στα 3,97 δισ. Ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Ιδιαιτέρως θετικά είναι τα "σημάδια" για την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2016 και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία φανερώνουν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 4 δισ. ευρώ και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός το οποίο δημιουργεί "ανάσα" στην ελληνική οικονομία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ειδικότερα, στα 3,97 δισ. ευρώ εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση στα τέλη Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ επισημαίνει ότι έχουν καταβληθεί από το Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,24 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΤτΕ , την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 908 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 954 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 39,101 δισ. ευρώ, από 35,544 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 2,242 δισ. ευρώ που αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 39,945 δισ. ευρώ, από 37,305 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0