Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που αφορούν ειδικές και ευάλωτες κατηγορίες. Ωστόσο, θα εξετάσει άλλες περικοπές (και επιδομάτων) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που από την 1η.1.2017 αφορά κατά προτεραιότητα 250.000 άτομα που διαβιούν κάτω από το όριο της ανέχειας.
Αυτό εξέτασαν σε σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου. Η σύσκεψη έρχεται μετά τη διαπίστωση των δανειστών για υποχρηματοδότηση του ΚΕΑ στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη -κατά την εκτίμησή τους, την οποία δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση- κενού της τάξεως του 0,2% ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων με το ΚΕΑ δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν. Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά ή οικογενειακά επιδόματα για τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν τα πειράξουμε, θα είναι για να τα αυξήσουμε».
Σε ερώτηση προς τον Γ. Χουλιαράκη αν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός, διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.
Ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας στην επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε αμέσως μετά τη σύσκεψη ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση κι αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.