Σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών τους προς το Δημόσιο θα προχωρά η εφορία σε φορολογούμενους που ζητούν αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξουν ποσά από το Δημόσιο ή να μεταβιβάζουν ακίνητα. Η παρακράτηση θα διενεργείται και σε όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ζητεί την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και παράλληλα έχει βεβαιωμένες οφειλές άνω των 30 ευρώ, τότε η εφορία θα παρακρατεί ποσό ίσο με το 10% έως το 100% επί του ποσού που θέλει να εισπράξει ο φορολογούμενος και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων οφειλών. Ανεξάρτητα αν αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή.
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζονται, ειδικότερα, τα εξής:
- Όταν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού και υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά όρος παρακράτησης επί του εισπραττόμενου ποσού.
- Κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης το συνολικό ποσό της παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών.
- Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου (ληξιπροθέσμων και μη).
- Tο κατώτατο ποσοστό παρακράτησης (30%, 70%) που τίθεται υποχρεωτικά επί του αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων δύναται να περιορισθεί στο 10% του εισπραττόμενου ποσού, εφόσον ο αιτών έχει περιοδικές αποδεδειγμένες απαιτήσεις ή τουλάχιστον μία ακόμα απαίτηση κατά φορέων όπου είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας (όπως ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία κ.λπ.), είναι ενήμερος σε ρύθμιση και έχει υπόλοιπο συνολικής βασικής βεβαιωμένης ρυθμισμένης οφειλής μικρότερο των 5.000 ευρώ.