“Παράθυρο” επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και μετά τον Μάρτιο άφησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. "Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 80 δισ. ευρώ, θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή και πέρα από αυτό, εάν κριθεί απαραίτητο" δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρείται μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η αλλαγή της ημερομηνίας στο πρόγραμμα των αγορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα, η οποία προσδοκά να ενταχθεί στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Αναφερόμενος στο μέλλον της νομισματικής πολιτικής, ο Ντράγκι επανέλαβε ότι "εάν χρειαστεί θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία" και ότι "δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η προθυμία της ΕΚΤ να δράσει".
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.
Οριακές μεταβολές στις προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μέτριο αλλά σταθερό ρυθμό. Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2016 θα κινηθεί στο 1,7%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6%. Το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,6%, έναντι πρόβλεψης 1,7% τον Ιούνιο. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,6% και το 2018.
Αμετάβλητη διατήρησε η ΕΚΤ την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2016, στο 0,2%. Το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3%. Το 2018 προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στο 1,6%.
Τα χαμηλά επιτόκια δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για τις τράπεζες
Έως τώρα δεν έχουμε δει ότι η πολιτική μας στα επιτόκια έχει επηρεάσει σημαντικά την τραπεζική κερδοφορία, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι. Όπως ανέφερε, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι τράπεζες είχαν τεράστια κεφαλαιακά κέρδη εξαιτίας της ανακοίνωσης του QE. Τα χαμηλά επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι η δικαιολογία για όλα όσα δεν πάνε καλά σήμερα στις τράπεζες.
Το «μπαλάκι» στις κυβερνήσεις για τα κόκκινα δάνεια
Ο Ντράγκι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες. Όπως τόνισε, οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση των εθνικών πλαισίων αντιμετώπισης των NPLs.
Μείωση του ELA
Τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) κατά 4,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Η μείωση του ορίου "αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα" αναφέρει η ΤτΕ σε σχετική ανακοίνωση. Όπως σημειώνει, στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 52,8 δισ. ευρώ.