Live τώρα    
Συνεχίζονται οι απεργίες στα λιμάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζονται οι απεργίες στα λιμάνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Τρίτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καθώς, παρά τις νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μετά τις παραχωρήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ, οι λιμενεργάτες συνεχίζουν τις 48ωρες απεργίες.

"Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό που να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με την ισχύ του όρου 5.11 στη Σύμβασης Παραχώρησης, στον οποίο αναφέρεται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας" ανέφερε με νέα του δήλωση την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ανοίγοντας μια προοπτική λύσης και ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης.

Λιμενεργάτες: "Μικρή χαραμάδα για προσέγγιση"

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια τονίζουν με ανακοίνωσή τους ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση "ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης". Ωστόσο, υπογραμμίζουν ξανά πως απαιτείται συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, "η οποία χωρίς αμφισβητήσεις θα προσδιορίζει με σαφήνεια, ασφαλή και σταθερή εργασία με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις".

Ο Θ. Δρίτσας κάλεσε τους εργαζόμενους να "ζυγίσουν όλα τα δεδομένα" και να σταματήσουν την απεργία, σημειώνοντας ότι "κάθε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των απεργών εκτιμάται από όλους και ενδυναμώνει πρώτα από όλα τον δικό τους αγώνα. Περιμένουμε μια γενναία κίνηση προσωρινής, έστω, απεμπλοκής, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε όφελος όλων".

Μάλιστα, η απεργία των λιμενεργατών αποκτά και διεθνή στήριξη, καθώς από χθες βρίσκεται και συνεδριάζει στον Πειραιά η ομάδα εργασίας του IDC (Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών), δηλώνοντας τη στήριξη στον αγώνα των λιμενεργατών.

Πρέσβης Κίνας: Η παραχώρηση του ΟΛΠ είναι "το 'κεφάλι του δράκου' της ελληνοκινεζικής συνεργασίας"

Την ίδια στιγμή, τη θέληση να ολοκληρωθεί άμεσα η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην COSCO εξέφρασε ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiaoli, στο Σινοελληνικό Σεμινάριο Ναυτιλίας. Ο πρέσβης της Κίνας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της παραχώρησης αποτελεί "το 'κεφάλι του δράκου' της συνεργασίας μας και αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα μεταξύ μας», για να συμπληρώσει ότι «αναμένουμε το ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη 'Συμφωνία Παραχώρησης' σύντομα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κυρώσει στη Βουλή τη σύμβαση στις 25 Ιουνίου, έτσι ώστε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου να μην έχει καμία εκρεμμότητα ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι συνεχίζουν να εγείρουν ερωτήματα νομιμότητας, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασίσει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0