Περισσότεροι φεύγουν, λιγότεροι επιστρέφουν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα έρευνα της ICAP Advisory για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain). Στην έρευνα, που διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού: το 71% των ατόμων είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή / και διδακτορικού σε ποσοστό 72%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρυσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 40% και του φετινού δείγματος, μόλις 24 άτομα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.
Γιατί φεύγουν
Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 37%, και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 34%.
Γιατί επιστρέφουν
Ως κύριοι παράγοντες που θα τους οδηγούσαν πίσω στη χώρα μας αναδείχθηκαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα (41%) και αντίστοιχες, ή και καλύτερες αποδοχές σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%).
Αυξάνονται όσοι δηλώνουν ότι δεν θα γυρίσουν
Σε σχέση με την περσινή έρευνα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε κατά το τελευταίο έτος. Τα άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό έχουν βελτιωμένο προφίλ αποδοχών σε σχέση με το περσινό. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (35% έναντι του 30% του 2015) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2015.
Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε σχετικά: "Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ενισχύθηκε το ποσοστό των ατόμων που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στη χώρα μας. Τα δεδομένα αυτά κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να εντοπίσουμε τι μπορούμε από τη μεριά μας, ως ελληνικές εταιρείες, να κάνουμε ώστε να κρατήσουμε τα ταλέντα που βρίσκονται ήδη στο δυναμικό μας και τους νεότερους, πριν φύγουν στο εξωτερικό".